Αρχική σελίδα » Προηγούμενες Διοργανώσεις

3o Διεθνές Συνέδριο «Eco-Ευ ζην»​, Κωνσταντινούπολη, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2023

Το Εργαστήριο Εφαρσμοσμένης Φιλοσοφίας σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, και το ΠΜΣ Φιλοσοφία του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο υπό τον τίτλο «Eco-Ευ ζην: Βιοηθική και Νέοι» στην Κωνσταντινούπολη στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2023. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αίθουσα του Θρόνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και στο Ζωγράφειο.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α'

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής, 18 Οκτωβρίου 2023

Το θέμα του εορτασμού για το 2023 είναι «Προστασία των Μελλοντικών Γενεών» και εμπνέεται από το άρθρο 16 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UDBHR). Αναφέρεται ρητά πως «πρέπει να δίδεται η δέουσα προσοχή στον αντίκτυπο που έχουν οι επιστήμες της ζωής στις μελλοντικές γενεές συμπεριλαμβανομένης και της γενετικής τους σύστασης» και περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι οι ηθικές αρχές και αξίες που καθοδηγούν την επιστημονική έρευνα και την ιατρική πρακτική σήμερα διατηρούνται και ενισχύονται προς όφελός τους. Η προστασία των μελλοντικών γενεών είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που παρέχει σωματική, ψυχική, ψυχολογική, κοινωνική και ηθική υγεία. Απαιτεί δέσμευση σε δεοντολογικές αρχές που προάγουν την υγεία και την ευημερία των ατόμων και της κοινωνίας στο σύνολό της, συνεχή προβληματισμό, συζήτηση και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, των ερευνητών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και του κοινού.

Ο εορτασμός διοργανώνεται σε υβριδική μορφή (online/livestreaming/in-person) στις 18 Οκτωβρίου 2023, από το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics (WMA Cooperative Center) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιοηθικής Τεχνοηθικής και Δικαίου και το  Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συμμετάσχουν σημαίνοντες επιστήμονες από διάφορους κλάδους, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλύσουν από την ιδιαίτερη σκοπιά τους τα εν λόγω βιοηθικά ζητήματα.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δείτε την πρόσκληση εδώ

2o Διεθνές Συνέδριο «Eco-Ευ ζην», Κωνσταντινούπολη και Χάλκη, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2022

Το ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη και την Χάλκη με θέμα «Eco-Ευ ζην: Περιβάλλον & Οικογένεια, Πυλώνες Κοινωνικού Πολιτισμού - Oι Επιδράσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Οικογένεια»

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2022 με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων με την υποστήριξη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης και του Ελληνικού Κλιμακίου της International Chair in Bioethics (WMA Cooperating Center). Τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Κυπριακού Κλιμακίου της International Chair in Bioethics, του Fontazione Giuseppe Sciacca, και του Istituto di Studi Giuridici Economici e Sociali Internazionali.

Χορηγός του Συνεδρίου είναι η Ιδιωτική Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α ́.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δείτε την πρόσκληση εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής, 19 Οκτωβρίου 2022

Το θέμα του εορτασμού για το 2022 είναι «Κοινωνική Ευθύνη και Υγεία». Το θέμα αυτό εμπνέεται τόσο από το άρθρο 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα  Δικαιώματα (UDBHR) όσο και από τη σημασία των υπεύθυνων συμπεριφορών των ατόμων προς τις κοινωνίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Το αίσθημα ευθύνης των ατόμων απέναντι στις κοινωνίες τους διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης και της αποδοχής του εμβολιασμού στην πανδημία Covid-19. Παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο ότι οι υπεύθυνες συμπεριφορές των ατόμων βοήθησαν στον περιορισμό της νόσου και αντίστροφα.

Ο εορτασμός διοργανώνεται σε υβριδική μορφή (online/livestreaming/in-person) στις 19 Οκτωβρίου 2022, από Το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics (WMA Cooperative Center) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου και το  Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Το συνέδριο θα μεταδοθεί και σε live streaming από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την  BCI Media BROADCAST CANADIAN &  INTERNATIONAL TV NETWORK.

Στο συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (09:00–14:00) θα συμμετάσχουν σημαίνοντες επιστήμονες από διάφορους κλάδους, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλύσουν από την ιδιαίτερη σκοπιά τους τα εν λόγω βιοηθικά ζητήματα.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δείτε την πρόσκληση εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής, 19 Οκτωβρίου 2021

Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής υπό τον τίτλο και με θέμα την «Ενήμερη Συναίνεση» (Informed Consent) διοργανώνεται διαδικτυακά στις 19 Οκτωβρίου 2021, από το Ελληνικό Κλιμάκιο ICB και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Για το συνέδριο επίσης συνεργάζονται το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής και το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Βιοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δείτε την πρόσκληση εδώ

22-04-2019 22-24.4.2019 "De Differentia"

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττική και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργώνσε από τις 22 έως τις 24 Απριλίου 2019 στο Κέντρο...


09-04-2019 Ημερίδα Βιοηθικής

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Δήμο Λαρισαίων και τις Εκδόσεις Παπαζήση...


13-02-2019 Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ διοργάνωσαν από τις 13 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2019 Διεπιστημονικό Συνέδριο με...


15-11-2018 Φιλοσοφία και Βιοηθική

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κλιμάκιο της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa) στις 15 Νοεμβρίου 2018 συνδιοργάνωσαν από κοινού με το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στις...


24-10-2018 Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής 2018 Παρασκευή 19 Οκτώβριου Ώρα 18.00

 Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής 2018    Πλήρες φωτογραφικό υλικό  Πρόσκληση Πρόγραμμα     WBD 2018 Program     


29-06-2018 Εσπερίδα Φιλοσοφίας

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018


Αποτελέσματα 8 μέχρι 14 από τα συνολικά 28