Αρχική σελίδα » International Chair in Bioethics » World Bioethics Day

World Bioethics Day

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κλιμάκιο της International Chair in Bioethics (WMA Cooperation Center), πρώην UNESCO Chair in Bioethics (Haifa University), διοργανώνει στην χώρα μας την World Bioethics Day κάθε χρόνο από το 2016 έως σήμερα. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής θεσπίσθηκε από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών το 2015, και ορίσθηκε να εορτάζεται την 19η Οκτωβρίου κατ' έτος.


World Bioethics Day 2024

Το θέμα του εορτασμού για το 2024 είναι «Κατά των Διακρίσεων και του Στιγματισμού» και εμπνέεται από το άρθρο 11 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UDBHR). Επισημαίνεται ρητά πως «δεν επιτρέπεται η διάκριση σε βάρος κανενός ατόμου ή ομάδας ούτε στιγματισμός για οποιοδήποτε λόγο, γιατί αυτό σημαίνει παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.» Η μη διάκριση και ο μη στιγματισμός είναι σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και των ανθρώπινων σχέσεων. Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, όταν οι άνθρωποι μετακινούνται σε όλο τον κόσμο και αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους όπως ποτέ άλλοτε και αυτό διευκολύνεται περαιτέρω από τις προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας, ο σεβασμός στις διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς, εθνότητες και κοινωνική θέση γίνεται μέρος σχεδόν της καθημερινής ζωής για πολλούς από εμάς. Σε αυτό το σενάριο, γίνεται όλο και πιο επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι να μην υφίστανται διακρίσεις και να μην στιγματίζονται με βάση αυτούς τους γεωγραφικούς, πολιτιστικούς και εθνοτικούς ή άλλους λόγους. Αυτές οι αρχές υπογραμμίζονται από την πιο βασική βιοηθική αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία είναι επιθυμητή σε όλες τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.

Η διαταγή κατά των διακρίσεων και του στιγματισμού της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UDBHR) αναφέρεται στην επίλυση «δεοντολογικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ιατρική, τις βιοεπιστήμες και τις συναφείς τεχνολογίες όπως εφαρμόζονται στον άνθρωπο» και επιτρέπει την εξέταση των αντίστοιχων «κοινωνικών, νομικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων». Επίσης, «παρέχει καθοδήγηση» σε άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν ένα ευρύτερο φάσμα βιοηθικών ζητημάτων, είτε στο πλαίσιο της έρευνας, είτε στην εφαρμογή μέτρων για τη δημόσια υγεία  είτε στoν τρόπο επικοινωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε υβριδική μορφή (online/livestreaming/in-person) από το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics (WMA Cooperative Center) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., με συνδιοργανωτές την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιοηθικής Τεχνοηθικής και Δικαίου,  το  Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, το  Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Ερευνητικό Εργαστήριο MaGBISE (Management-Intelligence-Ethics) του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Στην ημερίδα η οποία θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο Αριστοτέλης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, θα συμμετάσχουν επιστήμονες παγκοσμίου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αναγνωρίζονται διεθνώς ως ηγετικές φυσιογνωμίες στον χώρο της Βιοηθικής και της Ιατρικής Ηθικής. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων κεντρικοί ομιλητές θα είναι o Julian Savulescu, καθηγητής του University of Oxford και διευθυντής του Oxford Uehiro Chair in Practical Ethics, και ο Roberto Andorno, καθηγητής του University of Zurich και μέλος του UNESCO Expert Group on the Ethics of Neurotechnology.

Πρόσκληση & Πρόγραμμα Συνεδρίου


World Bioethics Day 2023

Το θέμα του εορτασμού για το 2023 είναι «Προστασία των Μελλοντικών Γενεών» και εμπνέεται από το άρθρο 16 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UDBHR). Αναφέρεται ρητά πως «πρέπει να δίδεται η δέουσα προσοχή στον αντίκτυπο που έχουν οι επιστήμες της ζωής στις μελλοντικές γενεές συμπεριλαμβανομένης και της γενετικής τους σύστασης» και περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι οι ηθικές αρχές και αξίες που καθοδηγούν την επιστημονική έρευνα και την ιατρική πρακτική σήμερα διατηρούνται και ενισχύονται προς όφελός τους. Η προστασία των μελλοντικών γενεών είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που παρέχει σωματική, ψυχική, ψυχολογική, κοινωνική και ηθική υγεία. Απαιτεί δέσμευση σε δεοντολογικές αρχές που προάγουν την υγεία και την ευημερία των ατόμων και της κοινωνίας στο σύνολό της, συνεχή προβληματισμό, συζήτηση και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, των ερευνητών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και του κοινού.

Ο εορτασμός διοργανώνεται σε υβριδική μορφή (online/livestreaming/in-person) στις 18 Οκτωβρίου 2023, από το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics (WMA Cooperative Center) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιοηθικής Τεχνοηθικής και Δικαίου και το  Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συμμετάσχουν σημαίνοντες επιστήμονες από διάφορους κλάδους, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλύσουν από την ιδιαίτερη σκοπιά τους τα εν λόγω βιοηθικά ζητήματα.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δείτε την πρόσκληση εδώ


World Bioethics Day 2022

Το θέμα του εορτασμού για το 2022 είναι «Κοινωνική Ευθύνη και Υγεία». Το θέμα αυτό εμπνέεται τόσο από το άρθρο 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα  Δικαιώματα (UDBHR) όσο και από τη σημασία των υπεύθυνων συμπεριφορών των ατόμων προς τις κοινωνίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Το αίσθημα ευθύνης των ατόμων απέναντι στις κοινωνίες τους διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης και της αποδοχής του εμβολιασμού στην πανδημία Covid-19. Παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο ότι οι υπεύθυνες συμπεριφορές των ατόμων βοήθησαν στον περιορισμό της νόσου και αντίστροφα.

Ο εορτασμός διοργανώνεται σε υβριδική μορφή (online/livestreaming/in-person) στις 19 Οκτωβρίου 2022, από Το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics (WMA Cooperative Center) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου και το  Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Το συνέδριο θα μεταδοθεί και σε live streaming από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την  BCI Media BROADCAST CANADIAN &  INTERNATIONAL TV NETWORK.

Στο συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (09:00–14:00) θα συμμετάσχουν σημαίνοντες επιστήμονες από διάφορους κλάδους, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλύσουν από την ιδιαίτερη σκοπιά τους τα εν λόγω βιοηθικά ζητήματα.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δείτε την πρόσκληση εδώ