Αρχική σελίδα » Ανθρώπινο Δυναμικό » Συμβουλευτική Επιτροπή

Xρήστος Γιαπιτζάκης

Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας-Νευρογενετικής του Τμήματος Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής του Κέντρου “Κεφαλογενετική”. Ειδικεύεται στην έρευνα και στην γενετική διάγνωση κληρονομικών νευρολογικών νοσημάτων και συνδρόμων της κεφαλής. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών”, έχει δημοσιεύσει δύο φιλοσοφικά βιβλία και έχει επιμεληθεί την έκδοση των Πρακτικών πέντε Πανελληνίων Συμποσίων Επικούρειας Φιλοσοφίας. Για πλήρες βιογραφικό σημείωμα και εργογραφία  δείτε εδώ.


Δημήτριος Δημητρίου

Ο Δημήτριος Ι. Δημητρίου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στα πρότυπα πρόβλεψης ζήτησης, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) στην Περιβαλλοντική Σχεδίαση Υποδομών, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) στον Σχεδιασμό και Διαχείριση Εταιριών Υποδομών και Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού στην κατεύθυνση των μεταφορών και συγκοινωνιακών υποδομών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται θέματα διαχείρισης ειδικών ομάδων πληθυσμού καθώς και θέματα ηθικής στη διαχείριση μεγάλων εταιριών και οργανισμών. Στην επαγγελματική του πορεία έχει αναλάβει θέσεις διοίκησης-μάνατζμεντ καθώς και θέσεις ευθύνης σε ειδικά projects και παροχή συμβουλών σε εταιρίες και οργανισμούς σε θέματα σχετικά με τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την οικονομία των υποδομών στις μεταφορές. Το 2018 βραβεύθηκε από το Βρετανικού Συμβουλίου με το Professional Achievement Award in Greece - British Council for the Study UK Alumni Αwards. Βιογραφικό διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://econ.duth.gr/cv/ddimitri/.


Μυρτώ  Δραγώνα-Μονάχου

Ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, εκλεγμένο μέλος και αντιπρόεδρος της F.I.S.P., Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικά Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Πρόεδρος του Ι. Κ. Υ.Για την προσφορά της στην Φιλοσοφία και το πνεύμα τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.


Διονύσης Γ. Δρόσος 

Ο Διονύσης Δρόσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό του έργο είναι στην ηθική φιλοσοφία του Σκωτικού Διαφωτισμού, το Ολοκαύτωμα και την θεωρία του κλασικού και του νέου οικονομικού φιλελευθερισμού. 


Φιλόθεος-Φώτιος Μαρούδας

Ο π. Φιλόθεος (Φώτιος) Μαρούδας είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Είναι ιερατικός προϊστάμενος της ελληνορθόδοξης κοινότητας των δήμων Ντόρτμουντ-Μπόχουμ της Γερμανίας. Συμμετέχει ενεργά σε διομολογιακά, διαθρησκευτικά και ακαδημαϊκα σχήματα που αποσκοπούν στην δημιουργική συνύπαρξη των ετερόκλητων παραδόσεων και φιλοσοφιών. Η ερευνητική-επιστημονική του δραστηριότητα εστιάζεται στην εκκλησιολογία και την πραγματικότητα της διαπολιτισμικότητας στον σύγχρονο κόσμο μέσα από το φαινόμενο της ραγδαίας πολιτισμικής ανασύνθεσης των κοινωνιών.


Κωνσταντίνα Μυλωνά -Γιαννακάκου

Η Κωνσταντίνα Π. Μυλωνά - Γιαννακάκου, PhD, γεννήθηκε στην Αθήνα Είναι Διδάκτωρ Ηθικής Φιλοσοφίας (ΦΠΨ, ΕΚΠΑ), πτυχιούχος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) με μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στην Ηθική Φιλοσοφία (ΕΚΠΑ). Είναι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜBA, ALBA business school). Δραστηριοποιείται για περισσότερα από 18 έτη στους τομείς του marketing και business και είναι συνιδρυτής εταιρίας συμβούλων. Έχει συμμετάσχει σε Παγκόσμια και Διεθνή Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στον τομέα της αγροτικής βιοτεχνολογίας και της γενετικής τροποποίησης. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO, μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, του American Philosophical Association καθώς και του International Association for Promoting Geoethics. Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.
 

Φερενίκη Παναγοπούλου

H Φερενίκη Παναγοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε επί οκταετία  Νομική Ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών (βασικές σπουδές και μεταπτυχιακό δίπλωμα δημοσίου δικαίου), Δίκαιο και Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στο Συνταγματικό Δίκαιο και τη Βιοηθική από το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου. Έχει διδάξει Συνταγματικό Δίκαιο, Δίκαιο και Νέες Τεχνολογίες, Δίκαιο της Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικό Δίκαιο και Βιοηθική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, τη Σχολή Οικονομικών και Δικαίου του Βερολίνου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Πειραιώς, Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Έχει γράψει επτά μονογραφίες δημοσίου δικαίου και έχει επιμεληθεί, μόνη της και από κοινού με την Καθηγήτρια Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη και την Επίκουρη Καθηγήτρια Ευαγγελία Μπάλτα, πέντε συλλογικούς τόμους Βιοηθικής και έναν συλλογικό τόμο δημοσίου δικαίου. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες αναφορικά με το συνταγματικό δίκαιο, τη βιοηθική, την προστασία δεδομένωiν προσωπικού χαρακτήρα και τις νέες τεχνολογίες. Eίναι Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνικού Κλιμακίου Βιοηθικής της UNESCO, συντονίστρια εκδόσεως του επιστημονικού περιοδικού Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, Γενική Γραμματεύς και Ταμίας της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών και Γενική Γραμματεύς της Ενώσεως για την Προστασία της Ιδιωτικότητας και των Προσωπικών Δεδομένων.

Θανάσης Σακελλαριάδης

Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Φιλοσοφίας της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Την τελευταία πενταετία εστιάζει την έρευνά του σε ζητήματα Φιλοσοφίας του Νου σε συνδυασμό με θέματα της Φιλοσοφίας της Λογοτεχνίας.  Συγγραφέας του βιβλίου Από το Tractatus στις Έρευνες (Ελλ. Γράμματα 2006) και επιμελητής του έργου Φιλοσοφία της Γλώσσας (Μεταίχμιο 2005).  Έχει δημοσιεύσει  επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, μεταφράσεις, σημειώσεις μαθημάτων για διδακτικές ανάγκες  και βιβλιοκριτικές σε επιστημονικά περιοδικά και ημερήσιο τύπο.  Μέλος της Austrian Ludwig Wittgenstein Society.


Βασίλειος Σύρος

Ο Βασίλειος Σύρος είναι υφηγητής στην Πολιτική Ιστορία και στην Ιστορία της Πολιτικής Σκέψης στα Πανεπιστήμια του Ελσίνκι και της Γυβάσκυλα (Φινλανδία). Τα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μεσαιωνική και πρώιμη νεωτερική ευρωπαϊκή, εβραϊκή και ισλαμική πολιτική σκέψη και ιστορία των ιδεών. Έχει δημοσιεύσει τις μονογραφίες Marsilius of Padua at the Intersection of Ancient and Medieval Traditions of Political Thought (University of Toronto Press, 2012) και Die Rezeption der aristotelischen politischen Philosophie bei Marsilius von Padua (Brill, 2007), όπως επίσης και τον συλλογικό τόμο Well Begun is Only Half Done: Tracing Aristotle’s Political Ideas in Medieval Arabic, Syriac, Byzantine, and Jewish Sources (Arizona Center for Medieval and Renaissance Studies, 2011), η ελληνική έκδοση του οποίου θα κυκλοφορήσει το 2021 από τις εκδόσεις «Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα». Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Μεσαιωνική Ισλαμική Πολιτική Σκέψη και Σύγχρονη Ηγεσία (Εκδόσεις Παπαζήση, 2020). Είναι ιδρυτής και διευθυντής έκδοσης της σειράς «Edinburgh Studies in Comparative Political Theory and Intellectual History» (Edinburgh University Press) και μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού «Republics of Letters» (Πανεπιστήμιο Στάνφορντ). Επίσης, έχει διδάξει –μεταξύ άλλων– στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ, McGill, του Σικάγο και στην École Pratique des Hautes Études (Παρίσι). Τέλος, έχει λάβει ερευνητικές υποτροφίες από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, του Μίσιγκαν, Κολούμπια, της Πενσυλβάνια, Πρίνστον, τη Βασιλική Εταιρεία του Εδιμβούργου, καθώς και από το Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Waseda (Τόκιο, Ιαπωνία) και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.


Σπυρίδων Τέγος

O Σπυρίδων Τέγος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τμήμα Φ.Κ.Σ. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος για την έννοια των κοινωνικών συναισθημάτων (φιλία, συμπάθεια, οίκτος) στην νεότερη πολιτική φιλοσοφία (Πανεπιστήμιο Nanterre, Paris-Ouest, 2001). Στην έρευνα του επικεντρώνεται στην ιστορία της ηθικής, κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας με έμφαση στον Γαλλικό και τον Σκωτικό διαφωτισμό. Δημοσίευσε πρόσφατα την μονογραφία Τελετουργικός διαφωτισμός: Πεποιθήσεις, ιεροτελεστίες και πολιτική θρησκεία στους David και Hume Jean-Jacques Rousseau, Αθήνα: Αρμός 2019. Η παρούσα έρευνά του στρέφεται στις κλασικές Γαλλικές πηγές (θέατρο, λογοτεχνία, τέχνη) που επηρέασαν τον Σκωτικό φιλελευθερισμό (ιδίως τους David HUme & Adam Smith) καθώς και την επίδραση της Σκωτικής φιλελευθερης παράδοσης στον Γαλλικό φιλελευθερισμό (Germaine de Staël, Alexis de Tocqueville) σχετικά με την κοινωνική και πολιτική σημασία των καλών τρόπων της μεσαίας τάξης.


Mohamed Ahmed Suleiman   

Ο Δρ. Mohamed Ahmed Suleiman, είναι Επίκουρος Καθηγητής Μεσαιωνικού Χριστιανισμού και Θεολογίας. Διδάσκει στο τμήμα φιλοσοφίας, στη Φιλοσοφική Σχολή και στο τμήμα φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας, στην παιδαγωγική σχολή, διδάσκει στο κέντρο ανοιχτής μάθησης στο Πανεπιστήμιο της Sohag στην Αίγυπτο. Τα πεδία ενδιαφέροντος του είναι: η Μεσαιωνική χριστιανική φιλοσοφία, η βυζαντινή θεολογία και φιλοσοφία, η χριστιανική εφαρμοσμένη ηθική, η θρησκευτική ηθική και η συγκριτική ιστορία των θρησκειών. Ήταν λέκτορας στο τμήματα φιλοσοφίας στη φιλοσοφική σχολή και στο τμήματα φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας, στην παιδαγωγική σχολή στο Πανεπιστήμιο της Beni Suef. Επικεντρώνεται στη θεολογική ανθρωπολογία και τον διαθρησκευτικό διάλογο μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ όσον αφορά τις ηθικές αξίες και την κοινωνική ανοχή. Είχε συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Ιταλία και στην Ουγγαρία. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο (CEU, Ουγγαρία), (CICOPS, Πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία), (iASK, Kőszeg, Ουγγαρία), (CEU/HESP Yehuda Elkana Κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ουγγαρία) και στην Ευαγγελική Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Comenius στη Μπρατισλάβα, Σλοβακία. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα, στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας και στο Πανεπιστήμιο Ovidius στην Κωνστάντζα. Είναι «αναγνωρισμένος μεταφραστής και διερμηνέας» στο ελληνικό δικαστικό και αστυνομικό τμήμα. Ήταν καθηγητής αραβικής γλώσσας για ξένους στην Ελλάδα και την Ουγγαρία. Δημοσίευσε άρθρα στη βυζαντινή και λατινική φιλοσοφία, στο διαθρησκευτικό διάλογο, στην θεολογία και θρησκευτική ηθική. Μετέφρασε έργα μεσαιωνικών και βυζαντινών φιλοσόφων στην αραβική γλώσσα. Από το 2014 έως το 2017 ήταν γραμματέας της γενικής επιτροπής υποτροφιών, στο υπουργείο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αίγυπτο. Από το 2016 έως το 2018 ήταν ο διευθυντής του προγράμματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ανώτατο Συμβούλιο Πανεπιστημίων της Αιγύπτου μεταξύ του υπουργείου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αίγυπτο και του υπουργείου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρουμανία. Είναι μέλος του συμβουλίου των κριτών στο περιοδικό φιλοσοφίας Conatus στο πανεπιστήμιο Αθηνών.