Αρχική σελίδα » Ανθρώπινο Δυναμικό » Ερευνητές

Νάντια Αλεβίζου, υποψήφια Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Ο ηθικός ολισμός στην περιβαλλοντική ηθική 

Η Νάντια Αλεβίζου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (με κατεύθυνση Φιλοσοφίας) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ηθική Φιλοσοφία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα βρίσκονται στο χώρο της Εφαρμοσμένης Ηθικής και Περιβαλλοντική Ηθική (Βαθιάς Οικολογίας). Από το 2011 εργάζεται ως συνεργάτης του εκπαιδευτικού Προγράμματος "Ένταξη και Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά" στο πεδίο της έρευνας, ενώ από το 2006 εργάζεται επίσης, ως φιλόλογος καθηγήτρια στην ιδιωτική εκπαίδευση.

E-mail: nantialev[at]gmail[dot]com

 

Σοφιάννα Αλιφιέρη, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΜΠ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Η ηθική της ενίσχυσης στον αθλητισμό: Το doping

Είμαι Διδάκτωρ του τομέα ΑΚΕΔ (Ανθρωπιστικές Κοινωνικές Επιστήμες  και Δίκαιο) της Σχολής ΕΜΦΕ (Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (επιβλέπων καθηγητής Κ. Θεολόγου). Τελείωσα το 2016 Μεταπτυχιακό με τίτλο «Ηθική Φιλοσοφία» του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών. Σπούδασα Ελληνική Φιλολογία με Κατεύθυνση ΜΝΕΦ (Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία) στο ΕΚΠΑ και αποφοίτησα το 2013. Κατέχω ανώτατο πτυχίο Αγγλικών (Michigan Proficiency) και πιστοποίηση γνώσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ECDL). Ενδιαφέροντα μου, η ενασχόληση με την γυμναστική και τον πρωταθλητισμό (Κάτοχος καφέ 2 ζώνης στο kickboxing), τους λατινικούς χορούς και τη μουσική (γνώση ηλεκτρικής- κλασικής κιθάρας και πιάνο). Προσφάτως ξεκίνησε και η συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή (500 ώρες για το 2017-2018) του ΕΚΠΑ. Τα δύο τελευταία χρόνια είμαι εθελόντρια  σε δημόσιο δημοτικό σχολείο ως δασκάλα παράλληλης στήριξης παιδιών με ιδιαίτερα χαρίσματα, παρέχω  επικουρικό διδακτικό έργο στα μαθήματα της Σχολής ΕΜΦΕ, έχω προϋπηρεσία στη γραμματειακή υποστήριξη  και στη παράδοση φιλολογικών μαθημάτων.

E-mail: sofiannaparos[at]hotmail[dot]com

ORCID iD: https://orcid.org/0009-0003-9196-922X

 

Μαρία Αποστολάκου, ΒA, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1998. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της πρακτικής μου άσκησης έχω εργαστεί σε μία μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων με. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια που αφορούν στην νευροψυχολογία, καθώς και στις συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, με έμφαση στην Μουσικοθεραπεία, την Δραματοθεραπεία και την Παιγνιοθεραπεία. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ψυχική υγεία και την συμβουλευτική.

E-mail: maryap1998[at]gmail[dot]com

Ειρήνη Αρτέμη, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και Μεταδιδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Universidad de Almeria

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Όροι  Διαμόρφωσης της Γνωσιολογίας στον Γεώργιο Παχυμέρη στην Παράφραση του Γ. Παχυμέρη στο Έργο Μυστική Θεολογία του Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Τίτλος Μεταδιδακτορικής Διατριβής: Vicious and Virtuous Relationships in the Teachings of the Church Fathers

Η Δρ Ειρήνη Αρτέμη γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1973. Είναι Ελληνίδα και ζει στην Αθήνα. Έχει πτυχίο Θεολογίας και Κλασικής Φιλολογίας (αρχαία ελληνικά και λατινικά) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Θεολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο, μει ειδίκευση στην Ιστορία του Δόγματος, την Πατερική, τη Συμβολική και τη Δογματική Θεολογία. Το πρώτο της μεταδιδακτορικό είναι στην Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το δεύτερο μεταδιδακτορικό της αφορά Societies post Crisis από το Πανεπιστήμιο της Αλμερία στην Ισπανία. Είναι καθηγήτρια στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Βιβλικών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, όπου διδάσκει βιβλικά ελληνικά και θεολογία σχεδόν δέκα χρόνια. Διδάσκει Πατερική Θεολογία και Ιστορία της Εκκλησίας στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κινσάσα-Κονγκό. Είναι ΣΕΠ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ορθόδοξης Θεολογίας και Πλουραλισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει 244 θεολογικά, φιλοσοφικά και φιλολογικά άρθρα σε πολλά διεθνή περιοδικά και στα αγγλικά, ρουμανικά, γερμανικά, ρωσικά, ουκρανικά και ελληνικά με την μέθοδο των κριτών και με ISBN. Έχει εκδώσει 6 βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 διεθνή συνέδρια ως προσκεκλημένη ομιλήτρια. Είναι η Εθνική Ανταποκρίτρια Ελλάδος για την Ένωση Διεθνών Πατερικών Σπουδών. Επίσης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ορθόδοξης Ομάδας του Ιωάννη Χρυσοστόμου και του Ινστιτούτου Σπουδών του Ανατολικού Χριστιανισμού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Χριστιανισμού πρώην Sophia που ιδρύθηκε από τον πατέρα John McGuckin με έδρα στο Columbia University στη Νέα Υόρκη. Έχει επιβλέψει 27 μεταπτυχιακές εργασίες στα ελληνικά και ήταν δεύτερη επιβλέπουσα σε 29 μεταπτυχιακές και 12 μεταπτυχιακές διατριβές στα γαλλικά. Οι ετεροαναφορές των εργασιών της είναι πάνω από 600 σε όλο τον κόσμο. Τέλος έχει τιμηθεί με πολλές υποτροφίες.

eartemi[at]theol.uoa[dot]gr

eiriniartemi[at]gmail[dot]com

https://eap.academia.edu/EIRINIARTEMI

 

Ανδριανή Αυγερινού, ΜΑ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1980. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Εφαρμοσμένης Ηθικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαι συντάκτρια στο Conatus - Journal of Philosophy, το φιλοσοφικό περιοδικό του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στον τομέα ανάπτυξης και υλοποίησης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Έχω εργασθεί πάνω από τρία χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος σε κρατικούς φορείς, οκτώ χρόνια ως διοικητικό προσωπικό σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ενδιάμεσα ως μεταφράστρια επιστημονικών εργασιών και άρθρων. Εθελοντικά, έχω ασχοληθεί με την διοργάνωση και παρουσίαση πολιτιστικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς καθώς και με την αρθρογραφία σε θέματα εγκληματολογίας, κοινωνιολογίας και κυβερνο-ασφάλειας.

E-mail: andriavger[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-7825-3089

 

Δέσποινα Βερτζάγια, υποψήφια Δρ. Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Leo Strauss: Η επιστροφή στην κλασική παράδοση και το πρόβλημα θεωρίας και πράξης. Κριτική στην νεώτερη πολιτική σκέψη και την κοινωνική επιστήμη και η Σωκρατική θεραπεία του φιλελευθερισμού

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1994. Έλαβα το πτυχίο μου από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 και το Δίπλωμα Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης από το Π.Μ.Σ. «Φιλοσοφία» του οικείου τμήματος το 2021, ως υπότροφος του Π.Μ.Σ. «Φιλοσοφία» και του Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund (SYLFF) για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Από το 2021 είμαι Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είμαι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια έκδοσης του διεθνούς αγγλόγλωσσου εξαμηνιαίου περιοδικού φιλοσοφίας ανοικτής πρόσβασης και ομότιμης αξιολόγησης Conatus – Journal of Philosophy, το οποίο εκδίδεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, καθώς και του The NKUA Applied Philosophy Research Lab Press. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εκτείνονται στον χώρο της πολιτικής φιλοσοφίας, της κλασικής πολιτικής γραμματείας και της φιλοσοφίας του δικαίου.

E-mail: dvertzagia[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-7894-8657

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Γεωργία Βουνάση, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Δικαιώματα των μελλοντικών γενεών σε σχέση με τη γενετική και τη γενετική μηχανική

Γεννήθηκα στη Σπάρτη του Ν. Λακωνίας το 1988. Είμαι υποψήφια Διδάκτωρ στη Βιοηθική, στον τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τίτλος της διδακτορικής μου διατριβής είναι: «Δικαιώματα των μελλοντικών γενεών σε σχέση με τη γενετική και τη γενετική μηχανική». Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εκτείνονται στο χώρο της ηθικής και συγκεκριμένα στην περιβαλλοντολογική ηθική & ηθική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης και αριστούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του τομέα της Φιλοσοφίας με τίτλο: «Ηθική Φιλοσοφία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως επισφράγιση της αριστείας που έφερα στο Μεταπτυχιακό μου Δίπλωμα, το 2017 έλαβα την τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο των «Εν Αττική Λακεδαιμονίων». Η εργασιακή μου εμπειρία αφορά στην επί σειρά ετών διδασκαλία στην ιδιωτική εκπαίδευση σε μεγάλους Φροντιστηριακούς οργανισμούς & εν συνεχεία στην ανάληψη καθηκόντων στον τομέα του συντονισμού για την έκδοση περιοδικών, βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Παράλληλα, μεταξύ των καθηκόντων μου, συμμετείχα στην αναβάθμιση και επέκταση του πληροφοριακού κόμβου «Οδυσσέας», με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Έχω παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία μου προσέφεραν μιαν άλλην οπτική και αντίληψη των γνωστικών μου αντικειμένων. Εν κατακλείδι, αγαπημένες μου δραστηριότητες αποτελούν η συγγραφή διηγημάτων, τα ταξίδια και η ζωγραφική.

Ε-mail: georgiavounasi@gmail.com

Σοφία Γιαννούσιου, ΜΑ Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Η Σοφία Γιαννούσιου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας (κατεύθυνση Μεσαιωνικής και Νέα Ελληνικής Φιλολογίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοραής» του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα, καθώς και έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια εξειδίκευσης πάνω στην επιμέλεια και τον κινηματογράφο, του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2020 φοιτεί στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ, παράλληλα, συμμετέχει ως copyeditor στο εξαμηνιαίο περιοδικό φιλοσοφίας Conatus – Journal of Philosophy του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντοπίζονται στην Πολιτισμική Κριτική, τη Συγκριτική Φιλολογία και τις Διεπιστημονικές προσεγγίσεις της λογοτεχνίας.

E-mail: sophgiann[at]hotmail[dot]com

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-6624-8290

 

Άννα-Ανδριανή Γιαλούρη, ΒA, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού το 2015 με το βαθμό «άριστα» και την ίδια χρονιά εισήχθη στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου έχει επιλέξει τον Τομέα Φιλοσοφίας. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το τένις.

Ευάγγελος Γιατρούτσικος-Πράττος, ΜΑ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά έλκω τις ρίζες μου από τον Βόλο και την Κρήτη. Είμαι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος «Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» του Ε.Α.Π. και μεταπτυχιακός φοιτητής του Π.Μ.Σ. «Φιλοσοφία» του Ε.Κ.Π.Α. Παράλληλα, είμαι αρχισυντάκτης και ιδρυτικό μέλος της ιστοσελίδας του φανταστικού The Weird Side Daily και έχω λάβει μέρος σε παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες. Το πάθος μου για δημιουργία πραγματώνεται μέσα από τη συγγραφή δοκιμίων, επιστημονικών άρθρων και διηγημάτων, ενώ έχω τη χαρά να συμμετέχω σε επτά έντυπες λογοτεχνικές συλλογές – εκ των οποίων δύο είναι δικής μου έμπνευσης και επιμέλειας. Επιπλέον, το 2019 μου απονεμήθηκε το Β΄ Βραβείο «Φανταστικού Διηγήματος Νέων». Παρακολουθώ συχνά σεμινάρια γύρω από τη φιλοσοφία, την ιστορία και την ψυχολογία, ενώ ασχολήθηκα για χρόνια με τη μουσική. Στα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται κυρίως ζητήματα μεταφυσικής και ηθικής φιλοσοφίας, ενδεικτικά αναφέρω τα εξής: η σχέση της πλατωνικής οντολογίας με την αναλυτική ψυχολογία, ο ριζοσπαστικός ηθικός σκεπτικισμός του Nietzsche, το ζήτημα του αποφατισμού της Aνατολικής Eκκλησίας και η σκοτεινή πλευρά της θεότητας στη Naturphilosophie του Schelling.

E-mail: vag777[at]windowslive[dot]com

Θεόφιλος Γκινόπουλος, Δρ. Ψυχολογίας, University of Surray

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Mνημονεύοντας την ιστορία και επικοινωνώντας την ελπίδα: Μία μελέτη μικτής μεθοδολογίας του πώς οι πολιτικοί ηγέτες κατασκευάζουν ποιοι είμαστε/μπορούμε να γίνουμε ‘εμείς’ και ποιοι είναι/μπορούν να γίνουν ‘αυτοί’ στην δημόσια επετειακή επικοινωνία

Γεννήθηκα στην Χαλκίδα Ευβοίας το 1986. Ζω στη Θεσσαλονίκη όπου και εργάζομαι ως ερευνητής Horizon στο Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-East European Research Centre) στον τομέα των επιπτώσεων κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών γεγονότων (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία, κλιματική κρίση, πανδημία, οικονομική ύφεση) στην ατομική και συλλογική ψυχική υγεία. Αριθμός δημοσιευμένων ερευνών μου εστιάζουν επίσης στην ψυχολογία των συνωμοσιολογικών πεποιθήσεων από ψυχολογική και ηθική σκοπιά. Συμμετέχω σε σειρά διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων πάνω σε θέματα κοινωνικής και ηθικής ψυχολογίας κατά τον COVID-19 (https://icsmp-covid19.netlify.app/index.html), κλιματικής αλλαγής και υιοθέτησης συλλογικών δράσεων αντιμετώπισης (https://manylabsclimate.wordpress.com/) και εμπιστοσύνης απέναντι στην επιστήμη και στους επιστήμονες καθώς και της έννοιας του επιστημονικού λαϊκισμού (https://projects.iq.harvard.edu/manylabstrustinscience/home). Ευρύτερα, ενδιαφέρομαι για την ψυχολογική, φιλοσοφική και κοινωνιολογική εξήγηση συμπεριφορών σε καταστάσεις κρίσης και αβεβαιότητας. Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Βιοηθικής 2022, συμμετείχα με προσκεκλημένη ομιλία στην εκδήλωση του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας πάνω στην έννοια της συνεργατικής ηθικότητας ως διαμεσολαβητής μεταξύ των συνωμοσιολογικών πεποιθήσεων και των ενδεδειγμένων υγειονομικά συμπεριφορών αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

E-mail: ginopoulos[at]yahoo[dot]gr

 

Αθηνά Γκριτζάλα, ΒΑ Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Ειδικεύτηκα στην ειδική αγωγή και έχω εργαστεί σε χώρους ψυχικής υγείας, συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς επίσης και στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ΠΜΣ Ιστορία της Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Από το 1995 εργάζομαι ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 2014 ίδρυσα το Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Τέχνης (http://3lyk-glyfad.att.sch.gr/photos/) στο 3ο Γενικό Λύκειο Γλυφάδας, το οποίο συντονίζω έως σήμερα. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εντοπίζονται στην Ηθική και ιδιαίτερα την εφαρμοσμένη Hθική (Βιοηθική, Ηθική του Περιβάλλοντος, Ηθική των Ζώων κλπ) όπως και την Αισθητική (φιλοσοφία του κινηματογράφου, του θεάτρου, της περφόρμανς κλπ).  Ασχολούμαι με τη Φωτογραφία και τη δημιουργική γραφή και έχω λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε εκδόσεις φωτογραφικών άλμπουμ.

Για πλήρες βιογραφικό δείτε εδώ.

Άλκης (Αλκιβιάδης) Γούναρης, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Η κατευθυντικότητα και η ανάδυση του νοήματος (Intentionality and the emergence of meaning)

O Άλκης (Αλκιβιάδης) Γούναρης, γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκων, επί σειρά ετών, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ηθικής Φιλοσοφίας του τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών καθώς και σε Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ και άλλων φορέων. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Φιλοσοφία του Νου και της Νόησης, στη Φιλοσοφία της Επιστήμης, την Ηθική, την Mεταηθική και την Εφαρμοσμένη Ηθική. Σπούδασε αρχικά Αθλητικές Επιστήμες στο ΤΕΦΑΑ και στη συνέχεια Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Από την ίδια σχολή απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ηθική και διδακτορικό με ερευνητική κατεύθυνση στην Φιλοσοφία της Νόησης και ειδικότερα με θέμα: «Η Κατευθυντικότητα και η Ανάδυση του Νοήματος» (Intentionality and the Emergence of Meaning) υπό την εποπτεία του καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη, κατά την οποία επιχειρείται μια φυσιοκρατική ερμηνεία της ανθρώπινης νόησης, συνδυάζοντας κλασσικές φαινομενολογικές προσεγγίσεις με σύγχρονες θεωρίες για την ανάδυση ιδιοτήτων. Είναι μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας από το 2015 και το ερευνητικό του έργο ειδικεύεται στην Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Νόησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Περισσότερες πληροφορίες: www.alkisgounaris.gr

E-mail: alkisg[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-0494-6413

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Παναγιώτα Γρούβα, ΜΑ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1994. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με κατεύθυνση τα Παιδαγωγικά. Στη συνέχεια, παρακολούθησα το Πρόγραμμα Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Κ.Ε.Κ με τίτλο «FirstCertificateinCoaching». Πλέον φοιτώ στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με κατεύθυνση «Ιστορία της Φιλοσοφίας». Έχω εργαστεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπό τη μορφή πρακτικής και εθελοντισμού και έχω παρακολουθήσει πάνω από είκοσι επιμορφωτικά σεμινάρια. Όνειρό μου είναι να οργανώσω, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο μου, κύκλους σεμιναρίων Φιλοσοφίας, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν τη Φιλοσοφία!

 E-mail: pennygrouva[at]hotmail[dot]com

 Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

Κωνσταντίνα Δημοπούλου, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1998 και είμαι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Μεταξύ άλλων έχω ασχοληθεί με το θέατρο όντας μέλος του εργαστηρίου του Εθνικού Θεάτρου από μικρή ηλικία έως και την ενηλικίωση μου. Το ενδιαφέρον μου και η ιδιαίτερη κλίση μου για την μελέτη Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και ειδικότερα για την Ηθική Φιλοσοφία, την Εφαρμοσμένη Ηθική και τη Βιοηθική, αναπτύχθηκε από τα πρώτα εξάμηνα των σπουδών μου. Ακόμη, έχω αναπτύξει δεξιότητες στην επιμέλεια και διόρθωση κειμένων, ασχολούμενη με τη γλωσσική και στιλιστική βελτίωση διαφόρων ειδών γραπτών κειμένων παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια και κύκλους σπουδών σχετικά με το αντικείμενο.

E-mail: konstantina.constadinadmpl[at]gmail[dot]com

 

Ευαγγελία Ελευθερίου, BSc, Πάντειο Πανεπιτπήμιο

Είμαι απόφοιτη του Τμήματος της Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Επιδιώκοντας να διδάσκομαι και να διδάσκω διαρκώς αποφάσισα να συνεχίσω με Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Νομικά στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ενώ συνάμα πραγματοποιούσα ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου, καλύπτοντας τις μαθησιακές τους ανάγκες επί των φιλολογικών μαθημάτων. Ερχόμενη ολοένα και πιο κοντά σε άγνωστες πτυχές του εαυτού μου ανακάλυψα την έντονη αγάπη μου για την διδασκαλία. Έτσι φέτος παρακολουθώ το Πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ, προκειμένου να λάβω επισήμως της διδακτική επάρκεια. Στον ελεύθερο χρόνο μου αρθρογραφώ, συμμετέχω σε διαγωνισμούς ποίησης παρέα με τα πνευματικά μου τέκνα και ως συλλέκτρια εμπειριών, δοκιμάζω πολλά, εναλλακτικά χόμπι. Ιδιαίτερη έλξη μου ασκεί και η φιλοσοφία, η οποία μου έχει σταθεί στα δύσκολα με τον καλύτερο τρόπο. Μελλοντικά σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο μιας διδακτορικής διατριβής επί των Ελευσινίων Μυστηρίων, τα οποία δονούν την ύπαρξή μου και κάνουν την ψυχή μου να αναζητά την υψηλής ποιότητας πνευματική τροφή που έχουν να της προσφέρουν!

 E-mail: evaelef45[at]gmail[dot]com

 

Στέφανος Δήμος, BA Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκα το 2002 στα Ιωάννινα και το 2020 εισήχθησα στο Τμήμα Φιλοσοφίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την διάρκεια  των προπτυχιακών μου σπουδών, με γοήτευσε ιδιαίτερα ο τομέας της Βιοηθικής. Καταλυτικός παράγοντας υπήρξαν τα σχετικά μαθήματα διδασκαλίας του Κυρίου Πρωτοπαπαδάκη. Παρακινούμενος από όλα τα παραπάνω, ξεκίνησα να παρακολουθώ παράλληλα με τις σπουδές μου, το εξάμηνο Σεμινάριο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και εργαστηρίου μελέτης και ιατρικού δικαίου και βιοηθικής του Α.Π.Θ με θέμα : «Σύγχρονα θέματα Βιοηθικής». Με γνώμονα να αποκτήσω επιπλέον γνώσεις, επέλεξα επιπλέον να συμμετέχω σε διάφορες ημερίδες και σεμινάρια. Ενδεικτικά, την ημερίδα « Εθνικής Ημέρας Βιοηθικής». Οι κόποι μου ευδοκίμησαν και ολοκλήρωσα επιτυχώς τις Προπτυχιακές μου σπουδές με τελικό βαθμό πτυχίου «8,23» και ανυπομονώ να συνεχίσω να εξελίσσομαι στον τομέα αυτό με τον ίδιο ενθουσιασμό και δίψα για γνώση.

E-mail: stefanosdimos[at]hotmail[dot]com

 

Φοίβος Ζαντές, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκα το 2001. Αποφοίτησα από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής με άριστα και συνεχίζω τις σπουδές μου στην Φιλολογία, ακολουθώντας την Κλασική Κατεύθυνση.  Βρίσκομαι στο προπτυχιακό μου και έχω εκπονήσει πάνω από δέκα ακαδημαϊκές εργασίες στα πλαίσια μαθημάτων της σχολής. Έχω φοιτήσει ένα εξάμηνο στην Ρουμανία, στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, στα πλαίσια του Erasmus, εκπονώντας τρεις ερευνητικές εργασίες στα πλαίσια μαθημάτων και παρουσιάζοντας δύο μαθήματα σε πλαίσιο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους.  Με υποτροφία από τον ΕΛΚΕ έχω συμμετάσχει σε δύο προγράμματα Civis, που κοινό θέμα έχουν την Λαογραφία και Ανθρωπολογία. Στα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα σε σχέση με την φιλοσοφία βρίσκεται η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ειδικότερα το ζήτημα της ουτοπίας· εκκινώντας κριτικά από την Πυρώννεια Φιλοσοφία, οι Σκεπτικοί και οι Στωϊκοί· η αρχαία ελληνική μετρική, η φιλοσοφία και η ρητορική στην Κλασική Αθήνα· η φιλολογική λαογραφία και ειδικότερα τα παραμύθια και οι θρύλοι, η συλλογική μνήμη και η συλλογικότητα· σύγχρονα ζητήματα θεωρίας και ηθικής που σχετίζονται με την οικολογία και τον φεμινισμό. Τέλος, με αφορμή το ζήτημα της Ουτοπίας με απασχολεί ευρύτερα και η Πολιτική Φιλοσοφία, ζητήματα Δημοκρατίας και η μαρξιστική και χριστιανική φιλοσοφία και ηθική. Έχω εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και ποιήματά μου έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς και συμμετέχουν σε συλλογικούς τόμους ποίησης.

E-mail: f.zantes[at]hotmail[dot]com

 

Παρασκευή Ζαχαριά, Δρ. Φιλοσοφίας του Radboud University at Nijmegen

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: On Soloviev’s view of the relation between sophia and love (and its background in neo-Platonism)

E-mail: evizacharia[at]hotmail[dot]com

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-7295-491X

Για πλήρες βιογραφικό δείτε εδώ.

 

Μαριάννα Ζαχαριουδάκη, ΒΑ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Το 2015 εισήχθη στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επέλεξε τον τομέα της Φιλοσοφίας ως κατεύθυνση και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με τη φιλοσοφία και την ψυχολογία. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και κατέχει πιστοποιητικό προχωρημένων δεξιοτήτων Η/Υ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ηθική και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. 

 Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

Αντριάννα Ζησιμάτου, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της βιοηθικής: Γνωσιοθεωρητικές, πρακτικές και εκπαιδευτικές διαστάσεις

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του   Εθνικού  Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου  Αθηνών. Είναι δασκάλα στο Νεστόρειο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου στην Αθήνα. Είναι κάτοχος Master στο “Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία”, της Ιατρικής Σχολής  του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα υποψήφια διδάκτωρ Ηθικής Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο διδακτορικής διατριβής “ Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της Βιοηθικής: Γνωσιοθεωρητικές, Πρακτικές και Εκπαιδευτικές διαστάσεις ". Από το 2015 είναι μέλος  του International Forum of Teachers (IFT) της UNESCO στην έδρα της Βιοηθικής. Μέλος  Δ.Σ  στο  Ίδρυμα  Αντώνης Τρίτσης  « Για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των λαών. Ιδρυτικό μέλος του «Ιάσων Κολωνού» Α.Ε.Σ Αθλητικού Ερασιτεχνικού Συλλόγου  (Μπάσκετ-Βόλεϋ). Είναι υπότροφος με το πρόγραμμα ERASMUS στην Bulgarian Academy of Sciences για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Αθανάσιος Ν. Ζιάκας, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Η δουλεία στον Φίλωνα τον Αλεξανδρέα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Εθνικού-Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Ηθική Φιλοσοφία και διδάκτωρ φιλοσοφίας από το 2014. Το 2018 εξεδόθη η διδακτορική του διατριβή με τίτλο: Η δουλεία στον Φίλωνα τον Αλεξανδρέα, από τις εκδόσεις ΡΩΜΗ (Θεσσαλονίκη). Έχει συμμετάσχει σε ευάριθμες ημερίδες και συνέδρια, είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και ασχολείται με την επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ-πονγκ), τον φιλοτελισμό (ελληνικά και ξένα γραμματόσημα και σφραγίδες) και την πεζοπορία.

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ .

 

Μιχάλης Ηγουμενίδης, Δρ. Φιλοσοφίας του The University of Manchester

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Ηθική αποτίμηση των ποιοτικώς σταθμισμένων ετών ζωής (QALYs)

Είναι απόφοιτος των Τμημάτων Νοσηλευτικής καιΦιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Διαθέτει μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Βιοηθική από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και έχει συνεργαστεί με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει διδάξει στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ως ωρομίσθιος εργαστηριακός συνεργάτης, στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ως πανεπιστημιακός υπότροφος, και στα Τμήματα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και του ΤΕΙ Αθήνας ως εξωτερικός συνεργάτης. Επίσης έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά σεμινάρια επαγγελματιών υγείας και στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει επίσης στη συγγραφή, την επιμέλεια και τη μετάφραση βιβλίων νοσηλευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.Το 2017 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με γνωστικό αντικείμενο «Νοσηλευτική ηθική και δεοντολογία».

 

Γεώργιος Καβαλλάρης, BA, American College of Greece

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1974. Σπούδασα Οικονομικά στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών, με κατεύθυνση στον χρηματικό-οικονομικό τομέα. Έχω συμμετάσχει σε δομές εμπορικής οικονομίας σε σχέση με τις χρηματαγορές, διατηρώντας παράλληλα συνεργασία με ξένους φορείς. Από το 2019 έως το 2022, διετέλεσα μέλος της Διοίκησης του τομέα διαχείρισης ακινήτων στον Δήμο Ζωγράφου.

E-mail: cavallarisgeorge[at]yahoo[dot]com

 

Κατερίνα Κακοσαίου, MA, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Είμαι πτυχιούχος Βιολόγος του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Βρίσκομαι στο πρώτο έτος του μεταπτυχιακού "Βιομηχανική Φαρμακολογία" στο ΑΠΘ. Έχω συνεργαστεί με τον κύριο Yianni Laouri στο Future worlds Center -ως μέρος της πρακτικής μου άσκησης- στα παρακάτω Project: WisdomApps, GNOUS, Global Education Goes Local και στο MigratED, στην κύπρο. Ακόμη παρακολούθησα στενά μία εργαστηριακή εργασία σχετιζόμενη με τον καρκίνο στο Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο. Τέλος μαθήτευσα στο Mediterraneo Hospital για ένα χρονικό διάστημα 15 ημερών επί τω σκοπώ της επαγγελματικής μόρφωσης και κατάρτισης στο τμήμα : Μικροβιολογικό-Βιοχημικό-Αιματολογικό-Ανοσολογικό Εργαστήριο.

 

Zorica Β. Kaluđerović Mijartović, υποψήφια Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Virtue ethics as a critical pilar for bioethics

Η Ζόριτσα Μιγιάρτοβιτς είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην Ηθική, τη Βιοηθική και την Αρχαία Ελληνική Ηθική της Αρετής. Eπιδιώκει να διερευνήσει τις ρίζες της Αρχαίας Ηθικής της Αρετής και να διερευνήσει τη σύνδεσή της με την ιδέα μιας Ζωής άξιας ζωής. Ενδιαφέρεται επίσης για τη δυνατότητα εφαρμογής των αρχών της Ηθικής της Αρετής στη σύγχρονη Βιοηθική. Στο πλαίσιο της σύγχρονης Βιοηθικής, τα έργα της επικεντρώνονται στην έρευνα για την έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας στην ιατρική, την έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα και την έρευνα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ηθικές επιπτώσεις που συνοδεύουν την έρευνα και την κλωνοποίηση βλαστικών κυττάρων. Ενδιαφέρεται επίσης για τις ιδέες του διαανθρωπισμού. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ, Τμήμα Φιλοσοφίας, όπου υπερασπίστηκε την τελική της εργασία το 2018 με με θέμα: Αρχαία ελληνική αντίληψη της αρετής.  Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ, στη Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλοσοφίας, όπου υπερασπίστηκε τη μεταπτυχιακή της διατριβή το 2019 με θέμα: Βιοηθικά προβλήματα από τη σκοπιά της επιστημονικής φαντασίας. Από το 2020, είναι Συνεργάτρια Συντάκτης στο Conatus Journal of Philosophy και κριτής για το JAHR European Journal for Bioethics

Ενδιαφέρεται για το σχεδιασμό ειδών ντουλάπας και κοσμημάτων, τα οποία εκθέτει με το όνομα Μαγικά Αντικείμενα (Magical Objects) και γράφει ποιήματα και διηγήματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-9315-5789

 

Ελίνα Κ. Καραματζιάνη, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Δεοντοκρατική, Ωφελιμιστική, Θεολογική Συζήτηση για τη Δωρεά Οργάνων

Η Ελίνα Κ. Καραματζιάνη είναι Διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας, με τίτλο «Δεοντοκρατική, Ωφελιμιστική, Θεολογική Συζήτηση για τη Δωρεά Οργάνων». Παράλληλα, είναι  Φιλόλογος, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη «Θεωρία και πράξη της Διδασκαλίας και της Αξιολόγησης», Μόνιμη Εκπαιδευτικός Δ/θμιας-Εκπ/σης και διετέλεσε υπεύθυνη παιδαγωγικής ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων E-Twinning και Erasmus στο 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου, τα οποία έχουν βραβευθεί με “Ετικέτα Ποιότητας (e-Twinning Quality Label)” και “Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας (European Quality Label)” ενώ είχε συντονίσει και προγράμματα αδελφοποίησης σχολείων. Από το Σεπτέμβριο του 2020 είναι Αποσπασμένη στο τμήμα Φιλοσοφίας, διδάσκουσα σε φροντιστηριακό επίπεδο Αρχαία Ελληνική Φιλολογία I (Θεματογραφία) στο α΄εξάμηνο και έχει καθήκοντα Διοικητικού μέλους στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας (από το 2017 ήταν και ερευνήτρια στο εν λόγω ΕΕΦ), ενώ παράλληλα, ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης  Καθηγητών και Διανοουμένων για  την Προαγωγή  της Φιλοσοφίας  στην Εκπαίδευση (ΕΚΔΕΦ) ως Γενική Γραμματέας. Στο πλαίσιο της ερευνητικής της δραστηριότητας, εργασίες της έχουν ανακοινωθεί, τόσο σε Επιστημονικά Συνέδρια όσο και σε Επιστημονικά περιοδικά, κατόπιν κρίσεως, ενώ ήταν Ερευνήτρια στο «Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς», Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου – Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά της πεδία που δραστηριοποιείται, αφορούν στην εξέταση μιας σειράς μεταηθικών ζητημάτων, στην κριτική παρουσίαση των κυριότερων κανονιστικών θεωριών, ιδιαίτερα του ωφελιμισμού, της Καντιανής Δεοντοκρατίας και της Αριστοτελικής Αρετολογικής Ηθικής, και Μεταφυσικής του Πλάτωνα, καθώς και ζητημάτων από τον χώρο της Εφαρμοσμένης Ηθικής και της Περιβαλλοντικής Ηθικής.

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

E-mail: elinakara[at]philosophy.uoa[dot]gr 

 

Μαίρη Κατάρτη, υποψήφια Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:

Η Μαίρη Κατάρτη γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος «Βιοηθική» του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πραγματοποιεί το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Π.Μ.Σ. «Φιλοσοφία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τους χώρους της Εφαρμοσμένης Ηθικής και της Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής και ταυτόχρονα έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια .

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Μαρίτα Κολιοπούλου

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 2002. Το 2020 πέρασα στην Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, και έκτοτε παρακολουθώ τα μαθήματα, ενώ από το 2022 παράλληλα με τη σχολή εργάζομαι και σε ένα κατάστημα. Ένα από τα θέματα που με απασχολούσε πάντα ήταν αυτό της ηθικής στους διάφορους τομείς της ζωής, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο μετά το προπτυχιακό μάθημα της Εφαρμοσμένης Ηθικής θέλησα να δηλώσω συμμετοχή στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Στα ενδιαφέροντα μου κατατάσσονται θέματα που αφορούν την ηθική στον κλάδο της ιατρικής και ζητήματα τα οποία αφορούν στους επιστήμονες και τους ερευνητές στον χώρο των βιοϊατρικών επιστημών. Στον ελεύθερό μου χρόνο μού αρέσει να ασχολούμαι με τον κινηματογράφο, το θέατρο και τον αθλητισμό.

E-mail: maritakol02[at]gmail[dot]com

 

Ίλυα – Μελίτη Κόλλια,  MSc, ΕΚΠΑ

Οι σπουδές της Ίλυας Μελίτης Κόλλια εστιάζουν στους πυλώνες τις Ψυχολογίας και κυρίως σε κλινικά φαινόμενα. Η ίδια συνεχίζει τις σπουδές της στις Γνωσιακές Ψυχοθεραπείες και στη Νευροψυχολογία. Παρ' όλα αυτά έχει σπουδάσει και Κοινωνική Θεολογία και Θρησκειολογία με ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον στη Ψυχολογία της Θρησκείας. Περατώνοντας το δίπλωμα που αφορούσε την κατάρτιση στη Κλινική Ψυχοπαθολογία η ίδια ήρθε σε επαφή με το έργο του Παναγιώτη Ουλή και ακολούθως με το τομέα της Φιλοσοφίας της επιστημονικής ψυχοπαθολογίας. Τα κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν επίσης στη γνωσιακή και αναπτυξιακή ψυχολογία, στη γνωσιακή αξιολόγηση, στις γνωσιακές ψυχοθεραπείες, στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, στην ανάλυση συμπεριφοράς, στη Νευροψυχoανάλυση - αλλά και φυσικά στην Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία.

E-mail: ilya.meliti.kollia[at]gmail[dot]com

 

Θωμάς Κορδώνης, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Η φαρμακογονιδιωματική στο πλαίσιο της σύγχρονης βιοηθικής

Γεννήθηκα στην Καμαρίτσα Ευβοίας  το 1964. Είμαι κάτοχος πτυχίου ιατρικής  και  νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και  κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ηθική Φιλοσοφία. Ζω και εργάζομαι ως Νευρολόγος στη Λιβαδειά.

 

Παναγιώτης Κορμάς, Δρ. Φιλοσοφίας και υποψήφιος Μεταδιδάκτωρ του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Η Στωική και Επικούρεια φιλοσοφία ως αφετηρία της γνωσιακής νευροεπιστήμης

Τίτλος Μεταδιδακτορικής Διατριβής: Ελεύθερη βούληση, ψυχοφυσιολογικές διεργασίες κατά την αναγνώριση συναισθηματικών εικόνων στο όριο της συνειδητής και ασυνείδητης αισθητηριακής ενημέρωσης

Ο Παναγιώτης Κορμάς είναι ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της ορθοπαιδικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «KAT», όπου επίσης παρακολούθησε πρακτική άσκηση Μικροχειρουργικής. Πέραν των σπουδών του για τη λήψη του πτυχίου της Ιατρικής και την απόκτηση ειδικότητας, παρακολούθησε ετήσια πανεπιστημιακά σεμινάρια Κοινωνικής Ιατρικής και Ιατρικής Εργασίας. Μέχρι πρόσφατα, ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), συμβουλευτικού οργάνου σε θέματα δομής και λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχει επίσης διατελέσει αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ με αρμοδιότητα στα θέματα εκπαίδευσης και προαγωγής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σήμερα, διατηρεί ιατρείο και χειρουργεί σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας. Επιπρόσθετα, είναι Ειδικός Σύμβουλος Διοίκησης στα θέματα υγείας και Συντονιστής Ιατρικών Υπηρεσιών στην Εθνική Ασφαλιστική Α.Ε.Ε.Γ.Α.. Στο πλαίσιο των επιστημονικών και ερευνητικών του ενασχολήσεων, είναι Μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και Μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στο Αλτσχάιμερ. Εργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. 

E-mail: pkormas[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-7767-567X

Δήμητρα Κουντάκη, Δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Ζώα και ηθική, μια μη ανθρωποκεντρική προσέγγιση

Η Δήμητρα Κουντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου και υποστήριξε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Ζώα και Ηθική μια μη Ανθρωποκεντρική Προσέγγιση». Τον Ιούνιο του 2019 έγινε δεκτή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας με τίτλο: «Ανθρωποκεντρισμός και Θεωρίες Ολικής Απελευθέρωσης των Ζώων». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται (αλλά δεν εξαντλούνται) στην Ηθική, τη Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών, τον Καντ και τη Φιλοσοφία της Θρησκείας.

 

Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, υποψήφια Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Πρακτική Φιλοσοφία με Πολιτικές, Πολεοδομικές και Ιατρικές Εφαρμογές στους Νόμους του Πλάτωνα

Η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Το 2015 αποφοίτησε από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων με βαθμό Άριστα (19). Το 2019 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με βαθμό Λίαν Καλώς (7,98). Κατά τη διάρκεια φοίτησής της στο ΠΜΣ Φιλοσοφία με ειδίκευση «Ιστορία της Φιλοσοφίας και των Ιδεών» του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, από όπου αποφοίτησε το 2022 με βαθμό Άριστα (9,37), εκπόνησε διπλωματική εργασία με επιβλέποντα Καθηγητή τον κ. Ιωάννη Καλογεράκο με τίτλο «Οι δομές εξουσίας στους Νόμους του Πλάτωνα» και βαθμολογήθηκε με Άριστα (10). Είναι αρχισυντάκτρια της νεανικής πρωτοβουλίας Politically Incorrect (incorrect.gr) και αρθρογραφεί τακτικά στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Στο παρελθόν έχει υπάρξει ραδιοφωνική παραγωγός με συνεντεύξεις που αφορούν επιστημονικά, πολιτικά και πολιτιστικά θέματα, ενώ έχει συμμετάσχει τόσο ως ομιλήτρια όσο και ως διοργανώτρια σε ημερίδες και συνέδρια συναφών αντικειμένων.

E-mail: konnoukon[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0009-0001-2583-9094

 

Γιώργος Κωστελέτος, Δρ. Φιλοσοφίας και υποψήφιος Μεταδιδάκτωρ του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Φιλοσοφία του νου με έμφαση στη φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης στην μουσική

Τίτλος Μεταδιδακτορικής Διατριβής: Επιδράσεις διαφόρων εκφράσεων της ψυχικής νοσηρότητας στην ηθική νόηση και την πρόσληψη του φαινομένου της τεχνητής νοημοσύνης: Νευρο-επιστημονικά ευρήματα, βιοηθικοί προβληματισμοί

Ο Γιώργος Κωστελέτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Φυσική στο τμήμα Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο 1999) και μουσική στο Παναρμόνιο Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα πιάνου 2000, πτυχίο ειδικού αρμονίας 2004, πτυχίο Αντίστιξης 2008). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στη Μουσική Τεχνολογία (Πανεπιστήμιο York, Μεγάλη Βρετανία, 2001) και Διδακτορικού διπλώματος στη Φιλοσοφία του Νου με έμφαση στη φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μουσική (Φ.Π.Ψ./τομέας Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ, 2011). Τα τελευταία χρόνια διδάσκει ζητήματα Γνωσιακών Επιστημών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Δίδαξε Νευρο-ηθική στα πλαίσια του μαθήματος Βιοηθικής, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ηθικής Φιλοσοφίας του τομέα Φιλοσοφίας του τμήματος Φ.Π.Ψ. (Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ, 2012-15) και Φιλοσοφία του Νου και Τεχνητής Νοημοσύνης στο επιμορφωτικό πρόγραμμα ‘Ακαδημία Πλάτωνος (2014-15). Από το 2015 διδάσκει ζητήματα Γνωσιακών Επιστημών σχετικά με τη Μουσική, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικολογίας στη κατεύθυνση Μουσική Τεχνολογία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα και σε διεθνή συνέδρια μουσικής τεχνολογίας και φιλοσοφίας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η Γνωσιακή διάσταση δύο βασικών πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς, συγκεκριμένα της Ηθικής και της Μουσικής. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη διερεύνηση των φιλοσοφικών ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τη σύγχρονη έρευνα και πρακτική της Μουσικής Τεχνολογίας. Από το 2017 εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα τη σχέση Μουσικής-Ηθικής σε επίπεδο γνωσιακών λειτουργιών.

E-mail: gkosteletos[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-6797-8415

 

Ιωάννης Λαδάς, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Το πρόβλημα της φιλοσοφικής θεμελίωσης της βιοηθικής και οι βιοηθικές θεωρήσεις του Engelhardt

Ο Ιωάννης Λαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τυγχάνει κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού διπλώματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα Θεολογίας στην Προτεσταντική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου της Κωνσταντινουπόλεως. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Φιλοσοφίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τίτλος διατριβής: Τὸ πρόβλημα τῆς φιλοσοφικῆς θεμελίωσης τῆς βιοηθικῆς καὶ οἱ βιοηθικὲς θεωρήσεις τοῦ H. Tristram Engelhardt, Jr.) και διδακτορικού διπλώματος Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τίτλος διατριβής: Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας 2016. Προετοιμασία – Διαδικασίες). Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζει τόσο στο ευρύ πεδίο της Εφαρμοσμένης Ηθικής και κυρίως της Βιοηθικής, όσο και στο, επίσης, ευρύ πεδίο των Διορθοδόξων και Διαχριστιανών Σχέσεων και της σύγχρονης συνοδικότητας. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα και σε Παγκόσμια και Διεθνή θεολογικά και φιλοσοφικά συνέδρια. Είναι μέλος, μεταξύ άλλων, της Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής.

E-mail: ioaladas[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-7767-026X

Για ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Έλενα Λάππα, Δρ. Φιλοσοφίας και Μεταδιδάκτωρ του ΑΠΘ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Κίνησις, Αλλοίωσις και Μεταβολή στο Αριστοτελικό Μοντέλο του Φυσικού Κόσμου

Τίτλος Μεταδιδακτορικής Διατριβής:

-mail: lappaelen[at]gmail[dot]com

ORCID iD:

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Γεωργία Λιβιέρη-Λάμπου, υποψήφια Δρ. Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Με πορεία στο μέλλον της ψηφιακής υγείας: Μία βιοηθική προσέγγιση και χάραξη δημόσιας πολιτικής στην υγεία

Η Γεωργία Λιβιέρη είναι Υπ. Διδάκτωρ Βιοηθικής και Χάραξης Δημόσιας Πολιτικής στην Υγεία με πρωτόκολλο συνεργασίας Γερμανίας-Ελλάδας, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών στο Αννόβερο και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα εργάζεται ως ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο για υποθέσεις του Ο.Η.Ε, εκπροσωπώντας παράλληλα την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικών Επιστημόνων, λαμβάνοντας ενεργή δράση στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ηθική Φιλοσοφία (αριστούχος) με ειδίκευση στη Βιοηθική από το Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται γύρω από τον χώρο της γενετικής, της μοριακής βιολογίας, της αναπαραγωγικής ιατρικής και των βιοτεχνολογικών επιτευγμάτων. Έχει παρακολουθήσει, αλλά και συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σταθμός αποτέλεσε η συμμετοχή της με υποτροφία στο Διεθνές Θερινό Πρόγραμμα στη Γερμανία, λαμβάνοντας εξειδίκευση στις Κλινικές Δοκιμές και η συμμετοχή της στο Θερινό Νομικό Σχολείο στην Αυστρία στο Πανεπιστήμιο του Ίννσμπρουκ, όπου έλαβε εξειδίκευση στη Δημόσια Υγεία. Από το 2007 έως το 2017 ανέλαβε την παρουσίαση, το συντονισμό και την επιμέλεια πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικότητας της Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα με πλήθος συνεργασιών με σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της ακαδημαϊκής, της πολιτικής και της καλλιτεχνικής σκηνής. Από το 2008 έως το 2018 υπήρξε χοροδιδάσκαλος ελληνικών παραδοσιακών χορών με εξειδίκευση στην Κρήτη στην Ομάδα Έκφρασης του Γιάννη Μεγαλακάκη με εμφανίσεις στην εγχώρια και διεθνή σκηνή. Τέλος, πολύτιμος σύμμαχος είναι ο σύζυγός της Γεώργιος Λάμπος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στο Παρίσι και φάρος έμπνευσης αποτελεί ο τριών ετών γιος της, Φαίδων.

Για πλήρες βιογραφικό δείτε εδώ.   

 

Ιωάννα Μαλανδράκη, υποψήφια Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Βιοηθικοί Προβληματισμοί Κατά τη Σύμπραξη Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψυχιατρικής

Η Ιωάννα Μαλανδράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2023, με γνωστικό αντικείμενο «Βιοηθικοί προβληματισμοί κατά τη σύμπραξη τεχνητής νοημοσύνης και ψυχιατρικής». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (κατεύθυνση «Φιλοσοφία») της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (2016-2020) και διπλωματούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φιλοσοφία», κατεύθυνση «Εφαρμοσμένη Ηθική») της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2021-2023). Κατά τη διάρκεια των Προπτυχιακών Σπουδών της, φοίτησε στο Institute of Philosophy and Sociology του Pedagogical University of Krakow μέσω του Προγράμματος Erasmus+ και εκπόνησε πτυχιακή εργασία με τίτλο «Από την αρχή έως το φως: Υπαρξιακά ζητήματα στο έργο του Κ. Παλαμά και του Ν. Καζαντζάκη». Η διπλωματική εργασία της τιτλοφορείται «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψυχιατρική: Ηθικοί Προβληματισμοί υπό μία Εστίαση στις Τέσσερις Αρχές της Βιοϊατρικής Ηθικής». Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στη Φιλοσοφία της Λογοτεχνίας και την Ηθική Φιλοσοφία.

E-mail: iomalan[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-9942-7124

 

 

Αλέξανδρος Μανιαδάκης, ΒA, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Eθνικού και Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Βιοηθικής και Ιατρικής Ηθικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον στον τομέα της ηθικής και της βιοηθικής βρίσκεται στον πρακτικό τομέα και ιδιαίτερα στο πώς οι εκάστοτε ηθικές αρχές μπορούν να συνυπάρξουν και να συνδυαστούν σε μία σκέψη και δράση.

E-mail: alexandrosmaniadakis[at]gmail[dot]com

Γιάννης Μάρκελλος, ΒΑ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Γεννήθηκα στην Κόρινθο το 2000. Οι προπτυχιακές μου σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, εκ του οποίου αποφοίτησα τον Ιούλιο του 2023. Εντάχθηκα κατόπιν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής σχολής του Ε.Κ.Π.Α, ασχολούμενο με το ευρύ φάσμα της Ιστορίας της Ιατρικής καθώς και με την Ιατρική Ηθική. Γνωρίζω Αγγλικά (Β2) και Γερμανικά (Β1). Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα αφορούν την Βιοηθική υπό το πρίσμα της Χριστιανικής Ηθικής. Ευχής έργον θα ήταν να συνεισφέρω ώστε η Βιοηθική να μην είναι αποτέλεσμα μόνο βιολογικών διεργασιών αλλά να εμπλουτιστεί με την Πατερική διδασκαλία ώστε να κυοφορηθεί μια γονιμότερη φιλοσοφική και επιστημονική συζήτηση επί των  βιοηθικών θεμάτων.

E-mail: markellos.giannisk[at]gmail[dot]com

 

Μίνα Μισούλη, ΜΑ, Manchester Metropolitan University

Η Μίνα Μισούλη είναι πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο marketing και τις δημόσιες σχέσεις (Manchester Metropolitan University UK). Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (τμήμα εξειδίκευσης Περιφερειακή Ανάπτυξη). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον συντονισμό και την παρακολούθηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Εφαρμοσμένη Ηθική και πιο συγκεκριμένα στην περιβαλλοντική ηθική και βιοηθική καθώς και στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης.

 

 

Αντωνία Μουτζούρη, Δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Διερεύνηση της Μηχανικής Συμπεριφοράς Οστεοβλαστών κατά την Προσκόλλησή τους σε Υποστρώματα Φυσικών Βιοϋλικών

Η Αντωνία Μουτζούρη είναι κάτοχος Διπλώματος Χημικού Μηχανικού καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος στον τομέα της Εμβιομηχανικής, από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η έρευνά της ανήκει στα πεδία της Μηχανικής Κυττάρου και της Αλληλεπίδρασης Κυττάρου-Βιοϋλικού. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διάφορα διεθνή και εγχώρια επιστημονικά συνέδρια. Επαγγελματικά, έχει εργαστεί ως Βιοϊατρικός Επιστημονικός Σύνδεσμος και συνεργάτης σε πολυεθνικές εταιρείες με δραστηριότητα στην ανάπτυξη και εφαρμογή αυτόλογων κυτταρικών θεραπειών καθώς και καινοτόμων εμβιομηχανικών λύσεων για αποφυγή τραυματισμών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επεκτείνονται στο πεδίο της φιλοσοφίας και ειδικότερα της Βιοηθικής, με έμφαση στον τομέα των τεχνολογικά υποβοηθούμενων βιοϊατρικών εφαρμογών.

E-mail: antonia.moutzouri[at]gmail[dot]com

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-7078-3037

Γιώργος Μπούτλας, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Ενήμερη συγκατάθεση. Η διαμόρφωση της κυρίαρχης άποψης και η κριτική  της αντιμετώπιση από μια Καντιανή θέση

Ο Γιώργος Μπούτλας σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Τμήμα Μεθοδολογίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ (νυν Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης) και διδακτορικό τίτλο Βιοηθικής από το ίδιο τμήμα. Είναι ερευνητής και υπεύθυνος του Τμήματος Διασύνδεσης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη Βιοηθική, την Καντιανή Ηθική και την Εφαρμοσμένη Ηθική. Διδάσκει ως Εντεταλμένος Λέκτορας  στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΕΚΠΑ και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

E-mail: gboutlas[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-1898-2845

Για βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Κωνσταντίνα Μυλωνά-Γιαννακάκου, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Η ηθική Θεμελίωση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών

Η Κωνσταντίνα Π. Μυλωνά-Γιαννακάκου, PhD, γεννήθηκε στην Αθήνα Είναι Διδάκτωρ Ηθικής Φιλοσοφίας (ΦΠΨ, ΕΚΠΑ), πτυχιούχος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) με μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στην Ηθική Φιλοσοφία (ΕΚΠΑ). Είναι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜBA, ALBA business school). Δραστηριοποιείται για περισσότερα από 18 έτη στους τομείς του marketing και business και είναι συνιδρυτής εταιρίας συμβούλων. Έχει συμμετάσχει σε Παγκόσμια και Διεθνή Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στον τομέα της αγροτικής βιοτεχνολογίας και της γενετικής τροποποίησης. 

Email: dinmyl[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-2173-3057

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Αικατερίνη Ντάκουλα, ΜΑ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Η Αικατερίνη Ντάκουλα είναι πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής-Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην Κλασσική φιλολογία. Εχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές (M.ed)  στις Επιστήμες της Αγωγής (ΕΑΠ) και ασχολήθηκε με θέματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, στη Δημόσια εκπαίδευση και στην εκπαίδευση ενηλίκων. Από το 2003 διδάσκει ανελλιπώς το μάθημα της Φιλοσοφίας ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω project και ομαδοσυνεργατικών τεχνικών. Έχει εργαστεί εθελοντικά σε χώρους ψυχικής υγείας, συμβουλευτικής, επαγγελματικού προσανατολισμού, ως διπλωματούχος σύμβουλος ψυχικής υγείας (Post  Graduate  Diploma  in  Integrative  counseling, approved  training  Counseling  and  Psychotherapy  in  Scotland(COSCA) και έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία σε θέματα φιλοσοφικά, παιδαγωγικά και ψυχολογίας. Εχει αναλάβει τη διοργάνωση και παρουσίαση επιμορφωτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων ενδοσχολικά και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Εχει παρακολουθήσει πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια, ημερίδες  και προγράμματα και ήταν εισηγήτρια σε αρκετά συνέδρια. Αυτή τη χρονική περίοδο φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ στην κατεύθυνση της Εφαρμοσμένης Ηθικής. Τα ερευνητικά  ενδιαφέροντα της άπτονται των επιστημονικών πεδίων  της Εφαρμοσμένης Ηθικής, της Βιοηθικής, της σύνδεσης της φιλοσοφίας με παιδαγωγικές προσεγγίσεις,  της Φιλοσοφίας του Νου και της Ηθικής και της Δεοντολογίας στην έρευνα.

 E-mail: ntakoula.katerina[at]gmail[dot]com

 

Ευγενία Νταργάκη, ΒΑ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 2001. Είμαι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Ενδιαφέρομαι κυρίως για την Εφαρμοσμένη Ηθική και συγκεκριμένα στη Βιοηθική και στην Ηθική της Τεχνολογίας.

 E-mail: eygeniadargaki[at]gmail[dot]com

 

Αδάμ Παναγιωτόπουλος, ΜΑ Νομικής, University of Edinburgh

Δικηγόρος εγγεγραμμένος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρο στο δίκαιο προστασίας δεδομένων, στο ιατρικό δίκαιο και στο δίκαιο προστασίας καταναλωτή. Ο Αδάμ ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του και το ΠΜΣ Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Κατέχει, επίσης, νομικό τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στις νέες τεχνολογίες από τη Νομική Σχολή του Εδιμβούργου. Είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας CIPP/E με σημαντική εμπειρία στη συμβουλευτική φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη διαχείριση δεδομένων, όπως σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων υγείας, τη συμμόρφωση με τον GDPR, τις διασυνοριακές ροές δεδομένων, και με περίπλοκα και καινοτόμα προγράμματα ιδιωτικότητας. Ως ερευνητής, έχει συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την προστασία προσωπικών δεδομένων και τις νέες τεχνολογίες και έχει, επίσης, συμμετάσχει στη χάραξη δημόσιων πολιτικών. Έχει συντάξει ένα βιβλίο για τις βιοτράπεζες, άρθρα και επίσημες εκθέσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα υγείας και τις νέες τεχνολογίες. Έχει επίσης αναλάβει τη μετάφραση και τη νομική επιμέλεια του βιβλίου «Casebook on Bioethics for judges» της UNESCO. Στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας, έχει διδάξει στο διαδικτυακό μεταπτυχιακό μάθημα EU Data Protection Law στη Νομική Σχολή του Εδιμβούργου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ηθικά και νομικά ζητήματα των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτρονικής υγείας, βιοηθικής, (βιο)επιτήρησης, ψηφιακής ηθικής, γενετικής και γονιδιωματικής. Ο Aδάμ είναι Research Fellow του Εργαστήριου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας..

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Παναγιώτης Χ. Παναγιωτόπουλος  

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Έκανε σπουδές Πληροφορικής και εξειδικεύθηκε στα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα GIS όπου τα εφάρμοσε στο Δήμο Αθηναίων. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ. Έχει αρθρογραφήσει και δώσει διαλέξεις για την Ηθική της Επικούρειας Φιλοσοφίας. Είναι Ιδρυτικό Μέλος των «Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ», και εκ των διοργανωτών του ετήσιου «Πανελλήνιου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας». Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας www.epicuros.gr. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικά έργα και περιοδικά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Τόμας Τζέφερσον – είμαι κι εγώ επικούρειος». Τα ενδιαφέροντά του εκτείνονται στον χώρο της εφαρμοσμένης φιλοσοφίας.

 

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Ηθική και επιστημολογία: Το αναλυτικό μοντέλο συναίνεσης στην εφαρμοσμένη φιλοσοφία - Τρόφιμα, εκπαίδευση, πολιτισμός, βιοπληροφορική

Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, PhD, γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Ελασσόνα και τον Έβρο. Είναι διδάκτωρ Επιστημολογίας και Ηθικής Φιλοσοφίας (ΦΠΨ, ΕΚΠΑ), απόφοιτος του Tμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α), καθώς και της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων (Τ.Ε.Ι.Α.), με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Δραστηριοποιείται, επίσης, στο χώρο της παιδαγωγικής του θεάτρου, της ψυχοθεραπίας και της ειδίκευσης (κοινωνιολογία / βιολογία ειδίκευσης) έχοντας να επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο (βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά), διαλέξεις, συνέδρια. Με την Άπω Μέθοδο μάθησης που έχει αναπτύξει (distalmethod.com) παρέχει προγράμματα πιστοποίησης σε εκπαιδευτικούς και προπονητές. Εργάζεται αρκετά χρόνια ως αναπληρωτής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και σε Ι.Ε.Κ., όπου έχει αναλάβει τη διδασκαλία σε διάφορα μαθήματα σχετικά με αθλητική επιστήμη (φυσιολογία, ανατομία, κινητική μάθηση, αθλ. Ψυχολογία, παιδαγωγική, τένις). Είναι επίσης προπονητής τένις για πάνω από μια δεκαετία. Μελέτησε μουσική με τον Δ. Λέκκα (θεωρία) και τον Σπ. Γκεζερλή (Ρώσικη Σχολή), όντας σολίστ κλασικής κιθάρας (Σχολή Ε. Μπουντούνη). Έχει κυκλοφορήσει το μουσικό άλμπουμ Ten is Club (Yafka Records). Τέλος, είναι ο συντονιστής της ομάδας εργασίας του Δ.Ε. Λέκκα και o δημιουργός του Epistēmē Project (epistemeproject.org), εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Epistēmēs Metron Logos. Στις ενασχολήσεις του συγκαταλέγονται οι πολεμικές τέχνες (Aikido, Wing Chun), η θρησκειολογία και ο εθελοντισμός. Συμμετείχε ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο metadeftero.gr (παλαιότερα και στο Αίτιον Τηλεόραση).

 Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Σοφοκλής Παπαδάκης, LL.M., Paris 1 Panthéon-Sorbonne

Ο Σοφοκλής Παπαδάκης είναι Δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και βοηθός νομικός στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου LL.M. στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ενωσιακού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne, στο οποίο διακρίθηκε ως major de promotion. Η διπλωματική του με τίτλο “‘L’enfer, c’est les Pauvres!’ Discrimination et Pauvreté dans la jurisprudence des Cours européenne et interaméricaine des droits de l’homme” έλαβε τους επαίνους της επιτροπής. Ο Σοφοκλής έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια και ημερίδες που καλύπτουν ευρεία ποικιλία νομικών ζητημάτων υπό διεπιστημονική προσέγγιση, ιδίως υπό το πρίσμα της κοινωνιολογίας και της φιλοσοφίας. Επιπρόσθετα, μεταξύ των ετών 2022 και 2023, διετέλεσε Επικεφαλής του Τομέα Newsletter της “Association of Human Rights in Europe” με κύρια αρμοδιότητα το συντονισμό της επικαιροποίησης της νομολογίας των δύο Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, μιλάει άπταιστα Ελληνικά, Γαλλικά και Αγγλικά, ενώ διαθέτει και επαρκή γνώση της Ισπανικής.

E-mail: sofopap1998[at]gmail[dot]com

 

Γιούλη (Παναγιώτα) I. Παπαϊωάννου, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Πράξη, γλώσσα, βούληση

Η Γιούλη Παπαϊωάννου, διδάκτωρ φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 19 Μαρτίου 1978. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών της στο δημοτικό σχολείο «Ελληνική Παιδεία» και στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ», εισήχθη, το 1995, με Γενικές Εξετάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (κατεύθυνση: Λογιστική και Χρηματοδοτική Διοίκηση), από όπου αποφοίτησε το 2000 με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, 7,07 (επτά και επτά εκατοστά). Το 2002 έγινε δεκτή στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως υποψήφια διδάκτωρ. Κατά το διάστημα 2002-2005, εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό τον τίτλο Πράξη Γλώσσα Βούληση, το θέμα της οποίας εντάσσεται στα πεδία της φιλοσοφίας του νου, της φιλοσοφίας της γλώσσας και της ηθικής φιλοσοφίας. Το 2005 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το βαθμό ΑΡΙΣΤΑ. Από το 2006 διδάσκει φιλοσοφία σε Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΚΠΑ). Κατά το διάστημα 2012-2015, εργάστηκε ως επιστημονική υπεύθυνη οργάνωσης, σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης» (MIS: 364499) που εντάσσεται στο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΚΤ και από Εθνικούς πόρους υποέργο 1. «Εκπαίδευση Ενηλίκων». Από το 2015 είναι μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, με ερευνητικό έργο που εντάσσεται στα πεδία της φιλοσοφίας του νου και της φιλοσοφίας της γλώσσας.

Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται ένα βιβλίο υπό τον τίτλο Πράξη Γλώσσα Βούληση, μία μονογραφία υπό δημοσίευση και περισσότερα από 15 άρθρα και διάφορες μελέτες. Η μελέτη της υπό τον τίτλο “Fuzzy logic in Science, Law and Ethics” επελέγη από την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πλατφόρμα Atomium Culture στο πλαίσιο του προγράμματος Dissemination European Research Project για δημοσίευση στο διεθνή τύπο.

Είναι κάτοχος του διπλώματος γνώσης της αγγλικής γλώσσας Certificate of Proficiency in English, του διπλώματος γνώσης της γαλλικής γλώσσας Sorbonne II και του διπλώματος γνώσης της ιταλικής γλώσσας Celi IV.

e-mail: papaiopa@ppp.uoa.gr, youlipa@gmail.com

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων, δείτε εδώ.

 

Κυριακή Παπακωνσταντίνου, υποψήφια Δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Γενετική μηχανική και διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς

Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιαστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ηθική Φιλοσοφία του Διατμηματικού και Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από το 2014 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Ηθικής Φιλοσοφίας εκπονώντας διδακτορική διατριβή με τίτλο “Γενετική Μηχανική και Διαμόρφωση της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς”. Η συγκεκριμένη διδακτορική έρευνα πραγματεύεται το ζήτημα της βελτίωσης της συμπεριφοράς μέσω της γενετικής μηχανικής, ενώ διερευνά εάν και κατά πόσον η πραγμάτωση ενός τέτοιου σχεδίου υπονομεύει την ελευθερία της βουλήσεώς μας και την αυτονομία του ηθικού προσώπου. Στόχος της έρευνας είναι να συνδέσει τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Γενετικής και της Βιοτεχνολογίας με τη Φιλοσοφία και συγκεκριμένα τη Βιοηθική ως κλάδο της Εφαρμοσμένης Ηθικής και να δώσει απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα με σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και τη ζωή του. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων ενώ έχει συμμετάσχει σε Παγκόσμια και Διεθνή Συνέδρια.

Τηλ.:6955356495

Ε-mail: kiriaki_papakonstantinou@hotmail.com

 

Ελένη Παπαμάνου

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 2000 και είμαι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Γνωρίζω Αγγλικά (C2) και Γερμανικά (B1). Έχω κάνει πρακτική άσκηση στην Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μία τρίμηνη έρευνα στο Philosophisches Seminar του Πανεπιστημίου Heidelberg της Γερμανίας με τίτλο: “Space-Time Under The Shadow of Science, Philosophy & Religion.” Εντάχθηκα στο Εργαστήριο Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, έχοντας ένα paper μου υπό δημοσίευση με τίτλο: “The Space-Time Journey of Science and Orthodox Christian Theology.” Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα αφορούν την Βιοηθική, την σχέση ηθικής και τεχνητής νοημοσύνης, την σχέση Κοσμολογίας, Θεολογίας και Φιλοσοφίας, την οντολογική ταυτότητα του ανθρώπου, το φαινόμενο του θανάτου και το horror και θρησκευτικό στοιχείο στον κινηματογράφο. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, Αξιολογικής Ψυχοσωματικής Συμβουλευτικής και Βιοηθικής. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την φύση, την πεζοπορία και την τέχνη (κυρίως μουσική και κινηματογράφο).

Email: elenipapamanou[at]gmail[dot]com

 

Κλέαρχος Περράκης, ΜΑ, ΕΚΠΑ

Μεγάλωσα στην Ελευσίνα. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό του ΕΑΠ και φοιτητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ, με κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Ηθική. Κατά την διάρκεια του προπτυχιακού προγράμματος μελέτησα φιλοσόφους, οι οποίοι ασχολήθηκαν με ζητήματα ηθικής όπως ο Spinoza, ο Kant και ο Nietzsche. Μιλάω και γράφω Αγγλικά και Ιταλικά. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέρονται ειδικεύονται γύρω από  ηθικά ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα,  το περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνολογίες.

 

Βασίλης Πολυχρονιάδης, υποψήφιος Δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Εξερευνώντας τη Δυναμική Σχέση ανάμεσα στην Τέχνη και την Ηθική

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1980. Είμαι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με κατεύθυνση τη ζωγραφική και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ηθική Φιλοσοφία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2023, είμαι Υποψήφιος Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εκτείνονται στον χώρο της φιλοσοφίας της ηθικής και της αισθητικής. Εκτός από τη φιλοσοφία, είμαι ενεργά αφοσιωμένος στην τέχνη, καθώς ασχολούμαι με εκθέσεις ζωγραφικής και δραστηριοποιούμαι στον χώρο της τέχνης.

E-mail: vpolychroniadis[at]gmail[dot]com

Δήμητρα Ράπτη, MA Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Έχει τα ακόλουθα πτυχία Ανώτατης Εκπαίδευσης: Bachelor of Art, Major in Sociology (American College of Greece), Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Είναι απόφοιτη του ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική,  Δίκαιο,  Ευζωία του τμήματος Φιλοσοφίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Διδάσκει ως Φιλόλογος σε Ελληνικά Λύκεια Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.
 

E-mail: ranra33[at]yahoo[dot]gr

 

Βάνα Ρόζου, υποψήφια Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Ο οικολογικός φασισμός ως σύγχρονη τάση της περιβαλλοντικής ηθικής και οι ρίζες του 

Η Βάνα Ρόζου είναι κάτοχος πτυχίου Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ. Είναι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Εκπαίδευση, στην Ηθική Φιλοσοφία και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια στην Επαγγελματική Συμβουλευτική (Κ.Ε.Α.Ε.Σ.), του Τομέα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει δουλέψει σε συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη για μέλη και οικογένειες παιδιών με αναπηρία. Συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες και ΜΚΟ ως ProjectManagerΕκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά και επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: εκπαίδευση ενηλίκων, περιβαλλοντική ηθική, εργασιακή ηθική.

 

Κωνσταντίνα Ρουσσίδη, ΜΑ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Είμαι απόφοιτος της σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, έχοντας ολοκληρώσει την πρακτική μου άσκηση στο Υπουργείο Εξωτερικών στη διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συνέχισα την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας την πρώτη Μεταπτυχιακή μου εξειδίκευση στη Διεθνή Δημόσια Διοίκηση, πραγματοποιώντας την πρακτική μου άσκηση στην έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου και τη διακρατική έρευνά μου στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian University της Κρακοβίας, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών. Αυτή τη χρονική περίοδο φοιτώ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Φιλοσοφία» του Ε.Κ.Π.Α. στην κατεύθυνση Εφαρμοσμένης Ηθικής. Έχω συμμετάσχει στη διοργάνωση συνεδρίων ποικίλων θεμάτων (κοινωνικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά), είμαι ενεργή ακτιβίστρια στη Διεθνή Αμνηστία Ελλάδος, αρθρογραφώ συστηματικά για τον Όμιλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων και τον Νομικό Παλμό και εργάζομαι ως Διοικητικό Προσωπικό στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Σχολή Ιατρικής, Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας). Στόχος μου είναι η μελέτη, η έρευνα και η ανάπτυξη πρωτότυπης γνώσης στον τομέα της ηθικής, της μεταηθικής, της φιλοσοφίας των ιδεών και των εφαρμογών του ηθικού λόγου στο δίκαιο και την καθημερινή ζωή.  

 

Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη, Δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Δικαιώματα και παρένθετη μητρότητα  

Η Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη είναι Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Ηθικής Φιλοσοφίας του Διατμηματικού και Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τίτλο διδακτορικής διατριβής «Δικαιώματα και Παρένθετη Μητρότητα». Είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ηθική Φιλοσοφία του Διατμηματικού και Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στόχος της διδακτορικής της έρευνας είναι να διαφωτίσει τις πτυχές και τα προβλήματα που εμφανίζονται μέσα από την παρουσία της μεθόδου της παρένθετης μητρότητας υπό το πρίσμα διαφόρων θεωριών δικαιωμάτων και να τονίσει την ουσιαστική συμβολή της επιστήμης στην προσπάθεια άτεκνων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν μέσω της μεθόδου αυτής, διασφαλίζοντας συγχρόνως την ιδιωτική αυτονομία της γυναίκας, η οποία δεν χρησιμοποιείται ως μέσο αλλά ως σκοπός για την επίτευξη του δικαιώματος της αναπαραγωγής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά φιλοσοφίας και πρακτικά συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε Παγκόσμια και Διεθνή Συνέδρια. Είναι μέλος του International Forum of Teachers.

E-mail: kalsakellaraki@gmail.com

 

Γεώργιος Δ. Σαλαμούρας, Δρ. Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Γενετικές βελτιωτικές παρεμβάσεις: Ηθικές και δεοντολογικές προσεγγίσεις

Ο Γεώργιος Δ. Σαλαμούρας είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος “Φιλοσοφία” με κατεύθυνση “Ιστορία της φιλοσοφίας” του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α., και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο τίτλος της Διδακτορικής Διατριβής είναι Γενετικές Βελτιωτικές Παρεμβάσεις: ηθικές και δεοντολογικές προσεγγίσεις. Από το 2010 εργάζεται ως εκπαιδευτής στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της Φιλοσοφίας και του Δικαίου γενικότερα, ειδικότερα δε αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με τον χώρο της Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα όσων άπτονται του πεδίου της Βιοηθικής, καθώς επίσης και ζητήματα τα οποία αφορούν το χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια και ημερίδες, ενώ άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε επιστημονικά περιοδικά.

E-mail: salamouras.g@gmail.com  gsalamouras@ppp.uoa.gr .

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Ρότζερ Σαμαά, υποψήφιος Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Η Φιλοσοφική Σκέψη του Robert Nozick, και οι Επιδράσεις της στην Εφαρμοσμένη Ηθική και την Μεταηθική

Ο Ρότζερ Σαμαά γεννήθηκε το 1994. Έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα και το Λίβανο. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (B.Sc.), ενώ στην συνέχεια απέκτησε δεύτερο πτυχίο στην Πολιτική Επιστήμη και στη Δημόσια Διοίκηση (B.Sc.) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του πρώτου πτυχίου, εκπόνησε πτυχιακή εργασία που αφορά στις συμβάσεις εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πτυχίου, εκπόνησε πτυχιακή εργασία με τίτλο «Η Συνάρτηση μεταξύ των εννοιών της Ηθικής και του Δικαίου στο Πραγματικό και το Ισχύον του Jürgen Habermas και η σημασία της Ηθικής του Διαλόγου». Κατόπιν, φοίτησε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολουθώντας την ειδική κατεύθυνση του φιλοσοφικού πεδίου της Εφαρμοσμένης Ηθικής (M.Phil.). Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο «Η Πολιτική Κατασκευασιοκρατία του John Rawls σε Συνάρτηση με τη Μεταηθική Φιλοσοφική Σκέψη: Προοπτικές Εναρμονίσεως ανάμεσα στον Ηθικό Ρεαλισμό και στον Ηθικό Αντιρεαλισμό». Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ηθική Φιλοσοφία, την Πολιτική Φιλοσοφία και τη Μεταηθική. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η Φιλοσοφική Σκέψη του Robert Nozick και οι Επιδράσεις της στην Εφαρμοσμένη Ηθική και τη Μεταηθική». Έχει εργαστεί στη Βουλή των Ελλήνων, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

E-mail: rogerchamaa[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-2643-4395

Έλενα Σαράτσι, ΒΑ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 2001 και αποφοίτησα από το τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής τον Νοέμβριο του 2023. Ο κλάδος της ηθικής φιλοσοφίας μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και μου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθώ στην πτυχιακή μου εργασία με το πολύπλευρο ζήτημα της άμβλωσης. Στα ακαδημαϊκά μου ενδιαφέροντα μου περιλαμβάνεται επίσης το ζήτημα της κλωνοποίησης και της γενετικής μηχανικής. Η βιοηθική αποτελεί και παραμένει το μεγαλύτερο μου ενδιαφέρον ως αντικείμενο και ως ζήτημα σκέψης και προβληματισμού και συνδέεται στενά με το επαγγελματικό κομμάτι της ζωής μου, καθώς εργάζομαι στον κλάδο της υγείας.

E-mail:elenasaratsi7[at]gmail[dot]com

Στέλλα Σταθοπούλου, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Διδακτική της βιοηθικής - Διδασκαλία της γλώσσας με βάση το περιεχόμενο: Διαθεματικές προσεγγίσεις βιοηθικών ζητημάτων

Είναι καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας με άδεια διδασκαλίας από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος και το Υπουργείο Παιδείας της Αγγλίας. Είναι πτυχιούχος – αριστούχος αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας ΕΚΠΑ (2006-2010) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού με ειδίκευση στην Διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας» με βαθμό Άριστα, (2010-2012). Είναι επίσης κάτοχος πιστοποιητικών γλωσσομάθειας τριών ξένων γλωσσών, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και κάτοχος πτυχίου διετούς φοιτήσεως ηλεκτρονικών υπολογιστών με ειδίκευση στις εφαρμογές πληροφορικής με πολυμέσα. Στο ενεργητικό της συγκεντρώνει την παρακολούθηση πλήθους επιστημονικών συνεδρίων, διαλέξεων και εξειδικευμένων σεμιναρίων, διεθνή και εγχώρια, που αφορούν στην πειραματική παιδαγωγική, την γλωσσολογία, την φιλοσοφία, εφαρμοσμένη ηθική και βιοηθική. Έχει βραβευτεί από το ΙΚΥ στις προπτυχιακές και  μεταπτυχιακές της σπουδές, ενώ από τον Απρίλιο του 2018 είναι υπότροφος του ΙΚΥ για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής. Από το 2010, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει την αξιολόγηση διδακτικών βιβλίων της αγγλικής γλώσσας ήταν επιστημονικός συνεργάτης στην μετάφραση του βιβλίου «Error Analysis» σε συνεργασία με την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ του τμήματος της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μαρία-Αθηνά Πανάρα. Την περίοδο 2013-2015 εργάστηκε ως βοηθός Μεταδιδακτορικού Ερευνητή σε έρευνα που κέρδισε Marie-Curie υποτροφία, σχετικά με νεύρο-αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά και ενήλικες με σύνδρομο Down και Williams ( Marie-Curie Fellowship, neuro-developmental  disorders)στο τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Bristol της Αγγλίας. Από τoν Νοέμβριο του 2017 εκπονώ διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα είμαι μέλος του Διεθνούς φόρουμ καθηγητών της Unesco.

E-mail: stellastath@gmail.com 

 Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Mάρια Σωζοπούλου, Δρ. Φιλοσοφίας και υποψήφια Μεταδιδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:

Τίτλος Μεταδιδακτορικής Διατριβής:

Ἡ Δρ. Μαρία Σωζοπούλου γεννήθηκε στὸ Ἀγρίνιον Αἰτωλοακαρνανίας. Σπούδασε φιλοσοφία στὸ Τμῆμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικῆς καὶ Ψυχολογίας (νῦν Τμῆμα Φιλοσοφίας) τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων. Στὸ ἴδιο Τμῆμα ὁλοκλήρωσε τὶς μεταπτυχιακές της σπουδὲς στὴν «Ἑλληνικὴ Φιλοσοφία - Φιλοσοφία τῶν Ἐπιστημῶν», καθὼς καὶ τὶς διδακτορικές της σπουδὲς στὴν Πλατωνικὴ φιλοσοφία. Ἀπὸ τὸν Ἰούλιο τοῦ 2020 εἶναι μεταδιδακτορικὴ ἐρευνήτρια ὑπὸ τὴν ἐπίβλεψη τοῦ Καθηγητῆ Δημητρίου Ν. Λαμπρέλλη στὸ Τμῆμα Κοινωνιολογίας τοῦ Παντείου Πανεπιστημίου. Ἔχει ὑπηρετήσει στὸ παρελθὸν ὡς καθηγήτρια φιλόλογος, μουσικὸς καὶ πιάνου στὴν Πρωτοβάθμια καὶ τὴν Δευτεροβάθμια ἐκπαίδευση καὶ παράλληλα ἀνέπτυξε δραστηριότητα ὡς καλλιτέχνης καὶ ἐρασιτέχνης ζωγράφος. Ἔχει συμμετάσχει σὲ διεθνῆ ἐπιστημονικὰ συνέδρια στὴν Ἑλλάδα καὶ τὸ ἐξωτερικὸ καὶ ἔχει ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις (μὲ κριτές). Ἀπὸ τὶς Ἐκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεῖ τὸ βιβλίο της μὲ τίτλο Ἐκφάνσεις τῆς δημοσιότητας στὴν φιλοσοφία τοῦ Πλάτωνα. Εἶναι μέλος τῆς International Plato Society, μέλος τῆς Ἱστορικῆς Ἀρχαιολογικῆς Ἑταιρείας Δυτικῆς Στερεᾶς Ἑλλάδας, μέλος τοῦ Καλλιτεχνικοῦ - Πολιτιστικοῦ Συλλόγου Ἀγρινίου «Ἐν-Τέχνῃ», καὶ ἀπὸ τὸ 2019 εἶναι ἐκλεγμένο μέλος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Φιλολογικοῦ καὶ Λογοτεχνικοῦ Ὁμίλου Ἀγρινίου «Κωσταντῖνος Χατζόπουλος». 

Ε-mail: msozopoulou[at]philosophy.uoa[dot]gr

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-9165-1914

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Βούλεσθαι και πράττειν: Η έννοια της ελευθερίας στην σκέψη του Μπαρούχ Σπινόζα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: στην συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή, εξετάζεται η έννοια της ελευθερίας σε έναν κόσμο αναγκαιότητας και ο ρόλος της βούλησης στα συναισθήματα (ακρασία), στη σκέψη (ορθολογισμός), στην συμπεριφορά (πράττειν), στον Σπινοζικό κόσμο, στον οποίο όλα καθορίζονται και πηγάζουν απο την Θεία βούληση. Διαπιστώνεται λοιπόν μια παραδοξότητα, η οποία προσδίδει ωστόσο ιδιαιτερότητα στην ερευνητική αυτή πρόταση.

τηλ: 6987707699

Ε-mail: panasot[at]gmail[dot]com 

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Tipsatree Tipmontree, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Sex trafficking and applied ethics: Major moral issues with special reference to Buddhist ethics

Η Tipsatree Tipmontree είναι Λέκτορας του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας στο  Πανεπιστήμιο Rajabhat Surat Thani στην Ταϋλάνδη. Υπήρξε γραμματέας της επιτροπής που προετοίμαζε την ενσωμάτωση του πανεπιστημίου στην οικονομική κοινότητα ASEAN. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Αγγλικά για Επιχειρήσεις και Τεχνολογία με τίτλο θέσης «Η Χρήση και τα Προβλήματα της Αγγλικής Γλώσσας και οι Διαπολιτισμικές Επικοινωνιακές Δεξιότητες  της Ταϊλανδικής Τουριστικής Αστυνομίας» όπως επίσης και Πτυχίο ΑΕΙ στο Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ταϋλάνδης. Η επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει 16 χρόνια στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, έρευνα και επιχειρηματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ε-mail: tipsatree[at]hotmail[dot]com

Αντρέας Τίφας, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Η έννοια της φροντίδας στην νοσηλευτική ηθική: Αξίες, δεοντολογία και συγκρούσεις 

Ο Αντρέας Τίφας, διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Ηθικής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1974. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας το 1992. Είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής σχολής Κύπρου 1995-1998. Από το 1999 εργάζεται ως Νοσηλευτικός Λειτουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακα. Επίσης είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών – Τομέας Φιλοσοφίας 2003-2008, Πτυχιούχος του προγράμματος Εξομοίωσης Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ 2009-2011, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας ΑΠΚυ 2009-2013. Το 2014 έγινε δεκτός στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών ως υποψήφιος διδάκτωρ. Κατά την περίοδο Οκτώβριος 2014 - Ιούλιος 2018, εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή με θέμα: Η Έννοια της Φροντίδας στη Νοσηλευτική Ηθική: Αξίες, Δεοντολογία και Συγκρούσεις. Το 2018 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ. Από το 2018 είναι διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 2019 ως Επισκέπτης Καθηγητής - Φιλοσοφίας και Νοσηλευτικής. Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται με θέματα Ηθικής, Εφαρμοσμένης Ηθικής Φιλοσοφίας, Βιοπολιτικής, Δεοντολογίας, Νοσηλευτικής, Ψυχολογίας, Εφαρμοσμένης και Νοσηλευτικής Ηθικής.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται: μια μονογραφία υπό τον τίτλο: Άνθρωπος και Ηθική : έννοιες και ζητήματα στη σχέση νοσηλευτικής και φροντίδας και  μία ποιητική συλλογή υπό έκδοση με τίτλο: Ρυθμός και Αντί-Ρυθμός.

Τηλέφωνο:    0035799849600

E-mail: andreastifas@yahoo.com  ttifas@ppp.uoa.gr  

Για πλήρες βιογραφικό δείτε εδώ

 

Λυδία Τσιακίρη, υποψήφια Δρ. Φιλοσοφίας του Aarhus University

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής:

Γεννήθηκα στην Αθήνα τo 1997. Φοίτησα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Μαραθώνα, από όπου αποφοίτησα με βαθμό Άριστα (19,2). Έχω βραβευτεί δύο συναπτά έτη από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την άριστη επίδοσή μου στην Δευτέρα και Τρίτη Λυκείου. Σήμερα, είμαι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατεύθυνσης φιλοσοφίας. Παράλληλα, παρακολουθώ το Minor “International Relations” στο Deree: The American College of Greece, για το οποίο έχω βραβευτεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα αφορούν το χώρο της Εφαρμοσμένης Ηθικής και ειδικότερα εκείνον της Βιοηθικής.

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ

 

Mαρία Τσιάμη, ΜΑ Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών και Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Η Μαρία Τσιάμη είναι  πτυχιούχος Κλασσικής Φιλολογίας (Α.Π.Θ.) και Γλωσσολογίας (Παν. Πατρών). Έχει  κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηθική και Πολιτική Φιλοσοφία (Παν. Πατρών) και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (ΕΑΠ). Ως  εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχει εργαστεί στη Γενική Εκπαίδευση, στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Είναι εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της  Έρευνας  (Ε.Η.Δ.Ε.)  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιμορφώτρια προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).  Έχει παρακολουθήσει συνέδρια, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με την διεύρυνση οριζόντων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται ζητήματα εφαρμοσμένης ηθικής, μεταξύ άλλων, η Ηθική και Δεοντολογία στην Έρευνα.

 

Παναγιώτης Τσιλιγκρός, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Ηθικά ζητήματα της βασισμένης σε τεκμηρίωση ιατρικής (ΕΒΜ)

Ο Παναγιώτης Τσιλιγκρός είναι παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλών: συστηματική φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διοίκηση μονάδων υγείας από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Έχει διεξάγει έρευνα και έχει δημοσιεύσει στους τομείς του διαβήτη και των αυτοάνοσων παθήσεων. Τα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι στο χώρο της ιατρικής ο διαβήτης και στο χώρο της φιλοσοφίας η ηθική των κλινικών μελετών, η επιστημολογία της ιατρικής και η συμβολή της σύγχρονης ηπειρωτικής φιλοσοφίας στην ανάλυση της ιατρικής. 

 

Φώτιος Τσώνης, ΜΑ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1999. Το 2017 εισάχθηκα στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών από την οποία αποφοίτησα με Άριστα. Η ακαδημαϊκή μου πρόοδος στάθηκε αφορμή να κερδίσω δυο βραβεία, το μεν πρώτο στο 3ο έτος σπουδών -υπό την μορφή υποτροφίας- από το Χριστιανικό και μορφωτικό ίδρυμα Ζολώτα, το δε δεύτερο ως ακαδημαϊκό αριστείο από το ΙΚΥ ως πρώτος, βαθμολογικά, απόφοιτος του έτους μου. Στα πλαίσια των σπουδών μου ολοκλήρωσα την πρακτική μου άσκηση στην βιβλιοθήκη της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όπου έτυχα επαίνων τόσο από τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης όσο και από τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής (που στεγάζει την θεολογική σχολή) Αγίας Τριάδος. Αμέσως μετά την αποφοίτηση μου το 2021 έγινα δεκτός στο Π.Μ.Σ. «Φιλοσοφία» λαμβάνοντας την κατεύθυνση της εφαρμοσμένης ηθικής και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους επέτυχα την είσοδό μου στην θεολογική σχολή του ΕΚΠΑ όπου φοιτώ έως την σήμερον. Μιλώ δυο γλώσσες ήτοι την Αγγλικήν και την Γερμανικήν, ενώ είμαι κάτοχος πιστοποίησης Η/Υ ECDL. Τόσο στα σχολικά όσο και στα φοιτητικά έτη παρακολούθησα πληθώρα συνεδρίων, σεμιναρίων και ομιλιών -διαφόρων γνωστικών αντικειμένων-από πιστοποιημένους φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε ορισμένα εκ των οποίων είχα την χαρά να συμμετέχω και ως μέλος της οργανωτικής τους επιτροπής, ενώ δεν υπολείπονται και διά βίου μάθησης προγράμματα!  Υπό συζήτηση έκδοσης βρίσκονται δυο κείμενα μου από περιοδικά πανελλήνιας κυκλοφορίας. Τα δε ακαδημαϊκά μου ενδιαφέροντα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ηθική των θρησκειών και κυρίως την βιοηθική, στην οποία και επιθυμώ να εντρυφήσω περαιτέρω σε διδακτορικό επίπεδο.

 

Γεώργιος Φουντουλάκης, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και υποψήφιος Μεταδιδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Η Έννοια του Καλού στον Πλωτίνο

Τίτλος Μεταδιδακτορικής Διατριβής: Οικοψυχολογία και Οικολογία των Ανθρωπίνων Επιδόσεων

Γεννημένος στην Αθήνα, αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ (τμήμα ΦΠΨ) με γνωστικό αντικείμενο τη Θεολογία, την Ηθική Φιλοσοφία και την Ψυχολογία. Οι βασικές του σπουδές αφορούν την Κοινωνική Θεολογία (Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας). Εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας και της Περιβαλλοντικής Ηθικής, ενώ συγγράφει και δεύτερη διδακτορική διατριβή στο ΕΚΠΑ. Με πλούσιο συγγραφικό έργο, συμμετέχει ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες για θέματα Ψυχολογίας, Θεολογίας και Περιβαλλοντικής Φιλοσοφίας. Έχει διδάξει τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και αποτελεί μέρος του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η Περιβαλλοντική Ψυχολογία της Θρησκείας, Περιβαλλοντική Ηθική, Φιλοσοφία και Ιστορία της Ψυχολογίας, καθώς και η γλώσσα του σώματος στις ανθρώπινες σχέσεις.

E-mail: giorgos_fountoulakis[at]yahoo[dot]gr

Μαριλένα Φραγκιαδάκη, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: Τα γλωσσικά παιχνίδια ως μέθοδος προσέγγισης της πλαστικότητος του λόγου

Η Μαριλένα Φραγκιαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι γλωσσολόγος και διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Η διδακτορική διατριβή ανήκει στο ερευνητικό πεδίο της Φιλοσοφίας της Γλώσσας και της Φιλοσοφίας του Νου. Από το 2018 είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΚΠΑ, επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έως σήμερα ασχολείται με τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ ξένης γλώσσας. Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων και της Ενώσεως Καθηγητών και Διανοουμένων για την Προαγωγή της Φιλοσοφίας στην Εκπαίδευση. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της άπτονται των επιστημονικών πεδίων της Πραγματολογίας, της Νευροηθικής, των Διαταραχών Λόγου και Ομιλίας, της Βιοηθικής, της Φιλοσοφίας του Νου, της Φιλοσοφίας της Γλώσσας και της Ιστορίας της Ιατρικής.

E–mail: mariluf30@gmail.com

 

Σταματία Χαλιμούρδα, ΜΑ Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1994. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση τη Φιλοσοφία. Από το 2018 είναι φοιτήτρια στο Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με κατεύθυνση την «Ιστορία της Φιλοσοφίας». Κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος 2019 πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και στο πλαίσιο της άσκησης, συνέγραψε, μεταξύ άλλων καθηκόντων, και άρθρα για τη βιοηθική, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής. Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης συνέχισε την συνεργασία με την Επιτροπή ως section editor στο ηλεκτρονικό περιοδικό της «BIΟΗΘΙΚΑ». Έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα εθελοντισμού για άτομα με νοητική υστέρηση ή/και άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες του Σωματείου: «Φιλαράκια Ελλάδας-Best Buddies Greece». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα άπτονται ζητημάτων βιοηθικής και ιστορίας. Υπήρξε εισηγήτρια στο 3ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο «ΕΥ ΖΗΝ/ ΕΥ ΘΝΗΣΚΕΙΝ» με θέμα: «Μέθοδος CRISPR και Βιοηθικά ζητήματα στα έμβρυα», που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εργάζεται ως βοηθός έρευνας του καθηγητή του ΕΚΠΑ Αριστείδη Χατζή στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος: «1821: The Liberal Revolution» από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Για πλήρες βιογραφικό και ενημερωμένο κατάλογο επιστημονικών δημοσιεύσεων δείτε εδώ.

 

Βίκυ ΧαντζάκουΒΑ, Southeastern College of Athens

Η Βίκυ Χαντζάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σπάρτη Λακωνίας. Στην ιστορική αυτή πόλη ολοκλήρωσε την υποχρεωτική και βασική της εκπαίδευση, συνεχίζοντας τις σπουδές της στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος, ολοκληρώνοντας το 1994 τον συγκεκριμένο κύκλο σπουδών. Λίγο αργότερα ασχολήθηκε με τον τομέα των φυσικών επιστημών, αποκτώντας δεύτερο πτυχίο στις Φυσικές Επιστήμες. Έκτοτε αποτελεί τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση και διδασκαλία μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι η δημιουργός της ιστοσελίδας www.mitrotita.gr, που αφορά θέματα που άπτονται της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθώς και ιδρύτρια της εταιρίας «mitrotita.gr Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία» που ως όραμά της έχει την ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη υπογόνιμων ζευγαριών.

E-mail: mitrotita.ivf[at]gmail[dot]gr

 

Ορέστης Χάρος, ΜΑ Σχεδιασμός Φωτισμού - Πολυμέσα, ΕΑΠ

Σπουδές στη γλυπτική και στις νέες τεχνολογίες με εξειδίκευση στο Video Art και στις πολυμεσικές εγκαταστάσεις στην Γαλλία. (Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts, Paris). Ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Σχεδιασμός Φωτισμού – Πολυμέσα MA» του ΕΑΠ. Διδασκαλία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας Περιβάλλοντος» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) σχεδιασμό φωτισμού στον δομημένο χώρο. Διδασκαλία στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του ΠΑ.Δ.Α. (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής). Έχει εργαστεί ως επιμορφωτής στις θεραπευτικές κοινότητες εφήβων “ΕΞΑΝΤΑΣ” και ενηλίκων “ΔΙΑΒΑΣΗ” του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.). Εργάζεται ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το 2005. Έχει συμμετάσχει, διακριθεί και βραβευθεί σε πολλά φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

E-mail: orestischaros[at]gmail[dot]com

Web: http://www.orestischaros.gr/

Ιωάννης Χατζόπουλος, Δρ. Αθλητικών Επιστημών του Loughborough University

O Ιωάννης Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ αθλητικών επιστημών (κατεύθυνση αθλητικής πολιτικής και managment) του Πανεπιστημίου Loughborough. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο La Verne, California και αθλητική δημοσιογραφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ στη συνέχεια απέκτησε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στην αθλητική πολιτική (ΜΑ Αθλητισμός, Πολιτική και Κοινωνία) στο Πανεπιστήμιο Warwick. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Αθλητικού Δικαίου (Ε.Κ.Ε.Α.Δ.), αρχισυντάκτης της κοινωνιολογικής επιθεώρησης «Νέα Κοινωνιολογία» και  διευθυντής του περιοδικού «Η Νέα Πολιτική». Επίσης, είναι μέλος της Εταιρείας για τη Μελέτη του Αθλητισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικτύου για την Έρευνα σε Θέματα Αθλητισμού και Μετανάστευσης. Ο Ιωάννης Χατζόπουλος υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Warwick (H.W.G.A).

E-mail: chatzopoulos_i[at]yahoo[dot]gr